Válassza az Oldal lehetőséget

Új terápia az IBD-ben szendvedők számára

Új terápia az IBD-ben szendvedők számára

A Bohreinger Ingelheim és a Roche összefog egy új terápia kifejlesztésére a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők számára.

A partnerek az innovatív megközelítésen alapuló Locked Nucleic Acid – LNA (Zárolt Nukleinsav) technológiára fókuszálnak majd és megegyezésük szerint, a vállalatok megosztják a kezelés kifejlesztéséhez és a marketinghez szükséges költségeket.

„Rendkívül motiváló a lehetőség, hogy szorosan együtt dolgozhatunk a Roche szakértőivel egy orálisan adagolható, a beleket célzó LNA terápia kifejlesztésében az IBD betegek kezelésére” – mondta Jay Fine, a Boehringer Ingelheim immunológiai és légzőszervi megbetegedések kutatásáért felelős igazgatója.

“Azáltal, hogy ötvözzük a gyulladásos bélbetegségekről szerzett és immunológiai ismereteinket a Roche szakértelmével az LNA technológia tervezésében, fejlesztésében és használatában, úgy gondoljuk, hogy felgyorsíthatjuk újfajta kezelési módszerek megjelenését” – mondta Fine.

Az LNA-k olyan vegyületek osztályát jelentik, amelyek számos betegség kezelésére képesek, beleértve az IBD-t is.

Az LNA megközelítés lényege a gének, az RNS és a fehérjék közötti kapcsolat. A gének a fehérjéket termelő DNS-szakaszok. Az RNS, mintegy közvetítő van jelen a gének és a fehérjetermelés folyamatában. Mivel a rendellenes gének hibás RNS-t termelnek, ez abnormális fehérje termeléshez vezet.

Az LNA-k azon képessége, hogy specifikus RNS szakaszokat képesek megcélozni, ideális módja lehet annak, hogy leküzdjék az abnormális gének által okozott RNS problémákat. A cukorszerű kémiai szerkezetük lehetővé teszi számukra, hogy eljussanak olyan RNS komponensekhez, amelyeket más terápiák nem tudnak elérni. Az LNA-k egy másik előnye, hogy nem veszik igénybe a komplex felszívódási rendszert.

A legfontosabb pedig, hogy képesek lehetnek blokkolni a gyulladásos bélbetegségekhez kapcsolódó génmutációk káros hatásait, a hibás RNS mutációinak megcélzásával.

„Mi a Boehringer Ingelheimnél mind eltökéltek vagyunk olyan tudományos területek feltérképezésében és orvosi fejlesztésekben, amik segíthetnek az immunológiai betegségekben szenvedőknek. Jelentős haladást értünk el 2017-ben és várom, hogy tovább építsük kapcsolatunkat a Roche-val az elkövetkező években” – tette hozzá Jay Fine.

Forrás : IBD News Today

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.