Válassza az Oldal lehetőséget

Mi a Colitis ulcerosa

Mi a Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa, vagyis a fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek (IBD) egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A betegség befolyásolhatja a mindennapi életvitelt, és ritka esetben életveszélyes szövődményekhez is vezethet.

A fekélyes vastagbélgyulladás, vagy ismertebb, latin nevén colitis ulcerosa (CU, UC) a vastagbél krónikus betegsége. A gyulladás minden esetben a végbél felől indul, és hossza ugyan eltérő, de összefüggően betegíti meg a vastagbelet. Érintheti csak a végbelet, kiterjedhet a szigmabélre és a leszálló vastagbélre, legsúlyosabb formája pedig az egész vastagbelet érinti. Jellemző, hogy a betegség fiatal korban kezdődik, általában 20 és 40 éves kor között, de ebben a betegségben is meg lehet figyelni egy későbbi életkori csúcsot, 60 év körül. Az újonnan felismert betegek száma évről évre nő, ráadásul feltűnő módon egyre gyakoribb a gyermekkori és az idősebb kori diagnózis is. A colitis ulcerosa kezelésével a tünetek drámaian csökkenthetők és akár hosszú távú remisszió (tünetmentesség) is elérhető.

A colitis ulcerosa tünetei

Ahogy a bél nyálkahártyája egyre inkább gyulladttá és fekélyessé válik, elveszíti azt a képességét, hogy felszívja a vastagbélen áthaladó vizet és salakanyagokat. Ez pedig fokozatosan, növekvő mértékben lazítja a székletet, ezáltal hasmenést okoz. A sérült bélnyálkahártya is jelentős nyákképződéssel jár a vastagbélben.  Ráadásul a bél fekélyesedése vérzést indukál, így a széklet véres is lehet. A folyamatos vérvesztés következtében vérszegénység (aenemia) alakul ki, amelyhez krónikus fáradtság társul. A legtöbb colitis ulcerosában szenvedő betegnek sürgető székelési ingere, valamint görcsös hasi fájdalmai vannak. A hasmenés és hasi fájdalom együtt étvágytalanságot, és ebből következően fogyást eredményez. A colitis ulcerosában szenvedő  gyermeknél előfordulhat, hogy testi fejlődésükben és növekedésükben elmaradnak egészséges társaiktól.

A CU tünetei  továbbá nagymértékben függnek a gyulladás súlyosságától és helyétől is. Éppen ezért a colitis ulcerosát gyakran elhelyezkedésének megfelelően osztályozzák. Az alábbiakban néhány colitis ulcerosát kísérő tünetet ismertetünk:

  • Proctitis ulcerosa: A colitis ulcerosa ezen formájában a gyulladás a végbél területére korlátozódik, és előfordulhat, hogy a végbélből történő vérzés a betegség egyetlen tünete. Másoknál végbéltáji fájdalom, sürgető székelési inger és a székelési inger ellenére kialakuló nehéz székletürítés jellemezheti.
  • Bal oldali colitis: Ahogy azt a név is jelzi, a gyulladás a végbéltől a vastagbél bal oldali szakaszáig terjed, magába foglalva a szigma bélszakaszt és a leszálló vastagbelet. A tünetek közül a véres-nyákos hasmenés, a görcsös hasi fájdalom és a fogyás emelhető ki.
  • Pancolitis: A colitis ulcerosa ezen formája a teljes vastagbelet érinti. A pancolitis időszakosan kialakuló véres-nyákos hasmenést, görcsös hasi fájdalmat, fáradtságot, fogyást és éjszakai izzadást okozhat.
  • Fulmináns colitis: A colitis ulcerosa ritka, életet veszélyeztető válfaja, amely a teljes vastagbél szakaszt érinti, súlyos fájdalommal, nagyfokú hasmenéssel és néha kiszáradással, sokkal jár. A fulmináns colitisben szenvedő betegeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A belek rendkívüli felfúvódása miatt vastagbélrepedés és toxikus megacolon alakulhat ki.

A colitis ulcerosa okai

Nincs teljes egyetértés azt illetően, hogy mi idézi elő a colitis ulcerosát, de egyetértés van abban, hogy mi nem. Napjainkban már elvetették azt a teóriát, mely szerint a stressz áll a betegség hátterében, bár a stressz ronthat a tüneteken. Ehelyett a jelenlegi hipotézisek szerint az immunrendszer védekező mechanizmusa és a genetikai hajlam állhat a háttérben.

  • Immunrendszer: Egyes kutatók szerint egy vírus vagy baktérium állhat a colitis ulcerosa hátterében, az emésztőrendszer pedig akkor károsodik, amikor az immunrendszer megpróbálja a behatoló mikroorganizmusokat eltávolítani.
  • Öröklődés: Tekintettel arra, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki colitis ulcerosa, ha valamelyik szülő vagy testvér ebben a betegségben szenved, a kutatók feltételezik, hogy a genetikai állományának szerepe lehet a betegség kialakulásában. Jelenleg is folynak a kutatások a colitis ulcerosát okozó mutációk (génkárosodások) azonosítása céljából.

Hajlamosító tényezők

Európában mintegy 1,2 millió ember szenved colitis ulcerosában.  Ez körülbelül minden 1500 főből 1. Bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban 20 és 40 éves kor között kezdődik.

Kutatók felfedezték, hogy a colitis ulcerosa általában bizonyos családokban jelenik meg.  Sőt, a colitis ulcerosában szenvedők akár 20%-ánál fordul elő olyan első fokú rokon akinek colitis ulcerosája vagy crohn-betegsége van.  Tehát a genetika egyértelműen szerepet játszik, bár határozott öröklési mintát nem állapítottak meg. Ez azt jelenti, hogy nem lehet előre jelezni, melyik családtag (vagy esetleg semelyik sem) kap colitis ulcerosát vagy Crohn-betegséget.

  • Életkor: A betegség bármely életkorban kialakulhat, de nagyobb valószínűséggel alakul ki fiatal korban. A CU leggyakrabban a 30-as életkorban kezdődik, bár a betegek elenyésző százalékánál 50-60 éves korban is előfordulhat.
  • Betegség a családban: Nagyobb a valószínűsége a fekélyes vastagbélgyulladás kialakulásának, ha közeli családtagja  is ebben a kórképben szenved.
  • Lakhely: Ha Ön városban vagy ipari övezetben él, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki Önnél colitis ulcerosa. Egyéb környezeti tényezők, például a magas zsírtartalmú diéta szintén szerepet játszhat a betegség megjelenésében.

Források:
Webbeteg
Pentagramm.eu

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.