Válassza az Oldal lehetőséget

Magas hatékonyságú fehérje mellékhatások nélkül

Magas hatékonyságú fehérje mellékhatások nélkül

Az Alpha Cancer Technologies munkatársai előállítottak egy szintetikus fehérjét (ACT- 101), amely az emberi alfa-fetoproteinhez hasonló.

Az alfafetoproteint az embrió termeli a magzati fejlődés során, így biztosítva, hogy az anya immunrendszere ne támadja meg a fejlődő magzatot. Felfigyeltek arra, hogy a terhesség időszakában az autoimmun betegségek remissziót mutathatnak, ami ennek a fehérjének a szintjével függhet össze.

A klinikai vizsgálatok azt mutatták (78 vizsgált IBD beteg esetében), hogy a 30 napig adagolt alfa-fetoprotein jelentősen csökkentette az IBD tüneteit. Emellett az 1-es és 2-es preklinikai fázisban végzett vizsgálatok során –amelyet több mint 300 különböző autoimmun betegségben szenvedő pácienssel végeztek – azt igazolták, hogy a fehérje alkalmazása a mellékhatások tekintetében olyan biztonságos, mint a placebo.

Az ACT-101 vegyület vizsgálata egereken végzett kísérletekben 53%-al jelentősebben csökkentette a gyulladást, mint a placebo és hatékonysága jelenleg alkalmazott TNF-α blokkoló terápiáknál (Remicade, Humira) is magasabb volt, amelyek esetén a betegek csak 45%-os javulást értek el a placebóhoz képest.

A génszintek profilanalízise során megerősítették, hogy az ACT-101 vegyülettel való kezelés bizonyos gyulladás gátló fehérjék szintjét, mint például az IL-10 megemeli, ugyanakkor a gyulladási folyamatban résztvevő fehérjék szintjét, mint a TNF-α, jelentősen csökkenti.

Mindeközben az ACT-101 nem okozott toxikus vagy egyéb káros mellékhatásokat, amelyek a korábbi klinikai vizsgálatokban leírtaknak megfelelő biztonsági profilt mutattak.

“Ezek az eredmények erős bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az ACT-101 képes biztonságosan csökkenteni az autoimmun gyulladást a jelenleg alkalmazott kezelési módszerek (immunszupresszáns, szteroid) tipikus mellékhatásai nélkül” – mondta Dr. Igor Sherman, az ACT vezérigazgatója. “Folytatjuk fejlesztési erőfeszítéseinket, hogy a betegek számára az autoimmun betegségek új terápiáját minél hamarabb elérhetővé tegyék.”

Az eddigi vizsgálatok és adatok tekintetében támogatják az ACT-101 vegyület bevonását terápiás lehetőségként a krónikus IBD betegek kezelésére és ugyanolyan vagy nagyobb hatékonyságot remélnek tőle, mint a jelenleg alkalmazott TNF-α blokkolóktól. Jelenleg további vizsgálatokat terveznek a készítmény orális alkalmazására vonatkozóan.

Forrás: IBD News Today

A szerzőről

Szendrei Blanka

Nagy-Szendrei Blanka vagyok, Miskolcon élek a férjemmel. Miközben dolgozom és egyetemre járok, próbálok együtt élni a Crohn-betegséggel. Szabadidőmben írok vagy kreatívkodom. Azért csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartom, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő betegek is megfelelő tájékoztatást kapjanak az állapotukról és a lehetőségeikről. És ami még fontosabb, hogy ne felejtsék el, az orvostudomány sem felejtette el őket.