Válassza az Oldal lehetőséget

Különleges IBD diéták

Különleges IBD diéták

Az utóbbi években az alap- és a klinikai tudomány terén elért haladás drámai módon megváltoztatta az étrend szerepét a gyulladásos bélbetegségekben (IBD). Ezen betegségek előfordulásának jelentős növekedése, valamint a nem genetikai érzékenység fontos szerepe az IBD-ben szenvedő betegeknél rámutatott arra, hogy ezek a betegségek erős környezeti tényezővel rendelkeznek mind megjelenésükben, mind lefolyásukban.

A mikrobióma és az IBD területén elért eredmények azt mutatják, hogy a mikrobióma fontos szerepet játszik a patogenezisben, és hogy az étrend hatással lehet a mikrobiom összetételére és funkcionalitására. Nem kontrollált klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a különböző táplálkozási terápiák, mint például az exkluzív enterális táplálkozás és az újonnan kifejlesztett kizáró étrendek hatékony eszközök lehetnek a remisszió előidézésére a betegség kezdetén, segíthetnek a szövődmények kezelésében és a műtét szükségességének csökkentésében.

A cikk továbbolvasása előtt felhívnánk a kedves olvasó figyelmét, hogy SOHA ne próbálja meg egyik ilyen étrendet sem anélkül, hogy beszélt volna az egészségügyi csapatával és/vagy a dietetikusával. Az IBD PRESS szerkesztői csapata nem támogatja ezen étrendek egyikét sem, a megjelenés célja kizárólag a tájékoztatás.

Szénhidrát kizárásos diéták:

Kizárnak vagy korlátoznak bizonyos cukrokat, gabonaféléket és rostokat.

Speciális szénhidrát diéta (SCD) ™

Az SCD kiküszöböli a finomított/feldolgozott élelmiszerek, valamint a szója, a laktóz, a szacharóz és a gabonaféléket, valamint bizonyos zöldségeket, például a burgonyát, az okrát és a kukoricát. Ez az étrend bizonyos tápanyagokban, például B-vitaminokban, kalciumban, D-vitaminban és E-vitaminban alacsony lehet. Különösen fontos az orvosi ellenőrzés ennek a diétának a követése közben, hogy ne alakulhasson ki tápanyaghiány, mely tovább ronthat a beteg állapotán.

Alacsony FODMAP étrend:

A FODMAP egy gyűjtőneves rövidítés az erjeszthető tápanyagok számára, amelyek alkotóelemei az oligo-, di-, monoszacharidok és poliolok. Az étrend tulajdonképpen meghatározza a rosszul felszívódó cukrok csoportját, mint például a fruktózt, a laktózt, a cukor-poliolokat (szorbit és mannit), a fruktánokat (a fokhagyma, póréhagyma, articsóka és búza tartalmazza) és a galakto-oligoszacharidokat (lencsében, csicseriborsóban, zöldborsóban vannak). Az alacsony FODMAP étrend segíthet csökkenteni az IBD tüneteit, de hosszú távon illetve fellángolásban nem ajánlják.

Gluténmentes étrend:

A gluténmentes étrenddel elkerülhető a búza, az árpa és a rozs élelmiszertermékek bevitele. Ugyan egyes IBD pácienseknél a gluténmentes étrend bevezetése után a tünetek csökkenése tapasztalható, de a jelenlegi bizonyítékok nem támasztják alá a gluténmentességet az IBD gyulladásának csökkentésére. A gluténmentes táplálkozásnak a következő kockázatai vannak. Például a gluténmentes élelmiszerek nem tartalmaznak ugyanolyan tápanyagokat, mint a glutén tartalmú társaik, és sok gluténmentes élelmiszer több zsírt is tartalmaz, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Növényalapú étrend:

Ezeket a diétákat arra alapozzák, hogy a magas zsírtartalmú ételek és húsok bevitelei fokozzák az IBD kialakulását. Ez természetesen szintén egy irányvonal, melyet szeretnénk bemutatni.

Fél vegetáriánus étrend:

Nagyon kevés adat áll rendelkezésre ezzel a diétával kapcsolatban. A követői arra alapoznak, hogy japán kórházakban ezt javasolják az IBD pácienseknek. Az étkezés magában foglalja a tojást, a joghurtot, a gyümölcsöt, a zöldséget, a hüvelyeseket, a barna rizst, a misot és a pácolt zöldségeket, valamint a napi tej és zöld tea fogyasztást. Húst kéthetente egyszer engedélyeznek, és hetente egyszer halat, így az állati fehérjék bevitele jelentősen korlátozott.

Mediterrán diéta:

Ez a diéta rostos és növényi alapú élelmiszerek keverékéből tevődik össze. Ezen kívül olívaolajat, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyógynövényeket és fűszereket is tartalmaz. A baromfit, a tojást, a sajtot és a joghurtot mérsékelten fogyasztják, és a vörös húst ritkán eszik a követői.

Alacsony rosttartalmú étrend:

Gyakran használják a bélmozgások és görcsök minimalizálására. A rostbevitel csökkentésével, a zöld leveles zöldségek, diófélék, magvak, pattogatott kukorica, teljes kiőrlésű gabonák és nyers, hámozatlan gyümölcsök elkerülésével hamar elérhető a fenti tünetek visszaszorítása. Ez a diéta a műtét után hasznos lehet, amikor a bélnek szüksége lehet egy kicsit több időre a helyreállításban, mielőtt visszatér a normál étrendhez.

Forrás: BMJ Journals

A szerzőről

Varga Mónika

A nevem Varga Mónika. Immár 13 éve gyürkőzöm a crohn-nal, szinte minden orvosi terápiás eljárást kipróbáltam, ami elérhető Magyarországon. Szenvedélyesen és kitartóan hiszek abban, hogy amíg nem találják meg a gyógymódot, a remissziós időszakok elérése, elnyújtása minden IBD beteg legjobban felfogott érdeke és célja kell legyen. Bízom a tapasztalatban, miszerint az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan. Ebből számomra logikusan következik, hogy előbb-utóbb az IBD is gyógyítható betegségként lesz majd számon tartva. Addig is a széleskörű tájékozódás, tájékoztatás a fő fókuszom.