Válassza az Oldal lehetőséget

Két kannabinoid-terápia eredményének összehasonltása

Két kannabinoid-terápia eredményének összehasonltása

1.

Kannabinoid kombinációs terápia eliminálta egy tinédzser fiú IBD tüneteit

Kannabinoidokat tartalmazó kombinációs terápiával vált tünetmentessé vált egy 13 éves fiú akinek Crohn-betegsége nem reagált a standard kezelésekre, jelentette a kannabinoid terápiákat kutató Vitality Biopharma.

Ez az első olyan tanulmány, amely bizonyítja, hogy a kannabinoidok képesek lehetnek a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek enyhítésére, vagy megszűntetésére, olyan gyermekek vagy fiatal felnőttek esetében, akik nem kielégítően reagálnak a hagyományosan alkalmazott terápiákra.  A kutatási eredményeket „Remisszió elérése kannabinoid terápiával egy gyógyszer-rezisztens IBD betegnél” címmel egyelőre csak az intézet hivatalos oldalán közölték.

A vizsgált fiút 9 éves korában diagnosztizálták Crohn-betegséggel és középsúlyos vastagbélgyulladással, ami miatt több alkalommal is kórházi kezelésre szorult. Alacsony étvágya folyamatos súlycsökkenéshez vezetett, amelynek következtében egészséges testfejlődése is elmaradt, továbbá nem reagált a hagyományosan alkalmazott gyógyszeres kezelésekre sem.

Bár a TNF-α gátló Remicade (infliximab) kezelés során ideiglenesen a tünetek enyhülése volt megfigyelhető, de a készítmény hamar hatását vesztette és tünetek visszatértek.

A gyermek calprotectin szintje a 2015-ös kezelés ellenére ismét emelkedni kezdett.

A fiú 2016 februárjában napi három alkalommal kapott delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) és kannabidiol (CBD) kombinációs terápiát, 3 mg-os dózisban, amely a kutatók szerint látványos javulást ért el a gyermek állapotában.

„A beteg és családja szinte azonnali tüneti javulásról számolt be. A fiúnak visszatért az étvágya és testtömege gyarapodni kezdett, gyulladásos paraméterei csökkentek és betegsége remisszióba került” – írja a tanulmány.

A kombinált kezelés hatására a páciens betegsége teljes remissziót mutatott. A kutatók számára a legfontosabb bizonyíték, hogy a fiú széklet calprotectin értéke 2000 μg/ g-ról 86 μg/g-ra csökkent, továbbá egy másik – szintén a gyulladás kimutatására szolgáló – biomarker, a C-reaktív protein (CRP) szintje is nullára redukálódott. Ezt követően az orvosok elkezdték csökkenteni a fiú Remicade adagját, majd 2017 januárjában teljesen le is állították azt.

“Ekkor a páciens teljes remissziót mutatott és már egy éve nem tértek vissza a tünetei” – számolt be róla a kutatást végző csapat.

A kutatók arról számoltak be, hogy ez volt az első alkalom, amikor megfigyelhető volt, hogy a széklet calprotectin szintek korrelációt mutattak az endoszkópos elváltozások jelenlétével és a csökkenő calprotectin értékekkel egyenes arányban volt megfigyelhető a bél nyálkahártyájának gyógyítása a vékony és vastagbélben egyaránt. Ezek alapján megállapítható, hogy a kannabinoidokkal folytatott kezelés nemcsak az IBD tüneteit csökkentheti, hanem képes lehet teljes remissziót elérni és fenntartani.

A kutatást végző csoport tervezi az eredmények publikálását és további kutatásokat tervez a kombinált kannabinoid terápiák vonatkozásában.

Forrás: https://ibdnewstoday.com/2017/04/24/cannabinoid-combo-therapy-ended-symptoms-of-boy-with-bowel-disease/

2.

A Cannabis olaj enyhíti a Crohn-betegség tüneteit, de bélgyulladást nem

Izraeli tudósok arról számoltak be, hogy a cannabis olaj jelentős mértékben csökkentette a Crohn-betegség tüneteit és javította a betegek életminőségét, de nem enyhítette a háttérben meghúzódó bélgyulladást – ahogy azt várták volna. A tudósok leírják, hogy az eredmények randomizált (a betegeket véletlenszerűen egyik vagy másik csoportba soroló) és placebo kontrollos vizsgálatból származnak, és azokat az Európai Gasztroenterológiai Társaság (UEG) konferenciájának hetében, Bécsben mutatták be (2018). 

„A cannabist évszázadok óta használják betegségek széles skálájának kezelésére. Tanulmányok kimutatták, hogy sok Crohn-betegségben szenvedő ember rendszeresen használ cannabist a tünetek enyhítésére” – mondta egy sajtóközleményben Timna Naftali, vizsgálatvezető kutató, a Meir Kórház és a Tel-Avivi Egyetem Kupat Holim Klinikájának gasztroenterológus specialistája.

„Mindig úgy hitték, hogy az állapotjavulás a bélben lévő gyulladás mértékének csökkenésével kapcsolatos. A kutatás célja ennek felderítése volt” – tette hozzá Naftali.

Az izraeli kutatócsoport vizsgálatában 46 ember vett részt, akik közepesen súlyos Crohn-betegségben szenvednek. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport cannabis olajat kapott nyolc héten át (amely 15% kannabidiolt (CBD) és 4% tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmazott), a másiknak pedig szintén nyolc hétig placebót adtak. 

A kezelés előtt, alatt és után feljegyezték a tünetek súlyosságát és az életminőséggel kapcsolatos információkat, amelyek validált méréseken alapultak.

A bélgyulladást endoszkópos vizsgálat valamint a vérben lévő gyulladásos markerek és székleminták alapján értékelték.

Az eredmények kimutatták, hogy a kannabisz olajat használó csoport résztvevőinek tünetei jelentős csökkenést mutattak a placebót használó csoporthoz képest. E csoporton belül összességében a betegek 65%-a ért el klinikai értelemben remissziót, azaz a betegség jelei nem voltak észlelhetők. A placebo csoport 35%-ával történt ugyanez. A kezelt betegek az életminőség jelentős javulásáról is beszámoltak.

A kutatások azonban nem találtak statisztikai különbséget a két csoport endoszkópos eredményei vagy gyulladásos markerei között.

„Tudjuk, hogy a kannabinoidoknak erős gyulladáscsökkentő hatásuk lehet, de a jelen vizsgálat azt mutatja, hogy a tünetek javulása valószínűleg nem áll kapcsolatban ezzel a gyulladáscsökkentő jelleggel” – mondta Naftali.

A kutatók a cannabis gyulladásos bélbetegségek kezelésében használható, lehetséges gyulladáscsökkentő képességének további vizsgálatát tervezik.

„Nagyon jó alapunk van azt feltételezni, hogy az endokannabinoid rendszer egy lehetséges terápiás cél a Crohn-betegség és más gasztrointesztinális betegségek kezelésében” – mondja Naftali. „Jelenleg azonban az orvosi cannabist csak alternatív vagy kiegészítő beavatkozásnak tekinthetjük, amely a tünetek átmeneti enyhülését nyújtja néhány Crohn-betegségben szenvedő ember számára.”

Forrás: https://ibdnewstoday.com/2018/11/05/cannabis-oil-reduces-symptoms-of-crohns-disease-but-not-gut-inflammation-scientists-report/

Verdikt:

A két kutatás eredményeit megvizsgálva egyik oldalon sincs ellentmondás azt illetően, hogy a kannabinoid terápia jelentősen csökkenti az IBD-s betegek tüneteit, de a gyulladáscsökkentő hatás tekintetében a második tanulmány konzekvenciái jelentősen eltérnek. Nem elhanyagolható, hogy míg az izraeli kutatócsoport 46 páciens placebo kontrollos vizsgálata alapján vonja le következtetéseit, addig a Vitality Biopharma mindössze egy vizsgált személy eredményeivel rendelkezik, aki a kannabinoid terápiával párhuzamosan biológiai kezelésben (infliximab) is részesült. Mindettől eltekintve minkét kutatócsoport egyértelműen kijelenti, hogy a kannabinoid hatóanyagok segíthetnek az IBD tüneteinek enyhítésében és a kezelt személyek jelentős javulást tapasztaltak az életminőségükben.


Az IBD PRESS szerkesztősége felhívja a figyelmet, hogy a Magyar Büntető törvénykönyv kábítószerekkel kapcsolatos cikkelyei a marihuána birtoklását és fogyasztását is büntetőjogi következményekkel szankcionálja! A kenderből kivont kannabidiol (CBD), bár hazánkban is legálisan beszerezhető készítmény, ennek ellenére is javasoljuk, hogy bármilyen alternatív terápia megkezdése előtt tájékozódjon körültekintően és kérje ki a szakorvosa véleményét!


A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.