Válassza az Oldal lehetőséget

Javasolt élelmiszerek IBD fellángolása esetén

Javasolt élelmiszerek IBD fellángolása esetén

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa egy egész életen át tartó állapot, amely gyulladást és irritációt okoz az emésztőrendszer különböző részein. A betegség fellángolása a tünetek erősödésével jár, melyek:

  • hasmenés
  • puffadás
  • hasi görcsök és fájdalom
  • hányinger
  • étvágytalanság.

A folyamatos étvágytalanság és hasmenés dehidratációhoz és alultápláltsághoz vezethet, a többi tünetek pedig nagyon befolyásolják a páciensek általános közérzetét, ezért mindenképpen érdemes olyan ételeket fogyasztani ebben az időszakban, melyek nem okoznak irritációt.Javasolt ilyenkor a kímélő, könnyen emészthető táplálékbevitel. Íme 10 élelmiszer, melyek segítenek csökkenteni az emésztéssel járó kellemetlenségeket gyulladás idején.

Finomított gabonafélék

A finomított gabonák kevesebb fermentálható rostot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű szemek, így gyorsabban haladnak át az emésztőrendszeren. Ezeket általában jobban tolerálják a belek, és kevésbé járulnak hozzá a gyulladáshoz. Jellemző még, hogy hozzáadott esszenciális tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Az alacsony rosttartalmú gabonafélék szintén jó választások lehetnek.

  • fehér kenyerek
  • fehér rizs
  • tészta
  • sima keksz
  • palacsinta
  • gofri
  • rizs snack

Zabpehely

A gyors vagy hengerelt zabból készült zabpehely egyfajta finomított gabona, enyhén kevesebb rosttal, mint a durvább változata. Amennyiben fellángolást tapasztal a beteg, akkor a legjobb, ha elkerüli az oldhatatlan rostot tartalmazó élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a hasmenés tüneteit. A zabpehely egy béta-glükán nevű oldható rostot tartalmaz. Ez segíthet a hasmenés enyhítésében, a víz elnyelésével, gél kialakításával, az emésztés lassításával és a széklet haladásának lassításával.

Alacsony rosttartalmú gyümölcsök

Az emésztőrendszeren ezek könnyen áthaladnak, és nagy segítséget nyújthatnak a hasmenés szabályozásában.

Példák:

  • banán
  • sárgadinnye
  • görögdinnye
  • kantalup dinnye
  • őszibarack

A gyümölcsökben lévő rost mennyisége az éréskor változik. Az érett gyümölcsök általában kevesebb rostot tartalmaznak, mint az éretlenek. Fellángoláskor ajánlott a kis adagokban történő fogyasztásuk.Hámozott, főtt zöldségek

Hámozott, főtt zöldségek

Sok zöldség magas rosttartalmú, de mint a gyümölcsöknél, a hámozás eltávolítja az oldhatatlan rost rétegét. A zöldségek sütése megkönnyíti az emésztést, és csökkenti a rosttartalmukat. Kerülni érdemes azonban a zöldségek hirtelen hőkezelését/sütését olajban vagy vajban, mert a zsírok irritálhatják az emésztőrendszert, és ronthatják a Crohn tüneteit. Inkább párolva vagy főzve fogyasszák.


Hámozott gyümölcsök, kompótok

Sok zöldség magas rosttartalmú, de mint a gyümölcsöknél, a hámozás eltávolítja az oldhatatlan rost rétegét. A zöldségek sütése megkönnyíti az emésztést, és csökkenti a rosttartalmukat. Kerülni érdemes azonban a zöldségek hirtelen hőkezelését/sütését olajban vagy vajban, mert a zsírok irritálhatják az emésztőrendszert, és ronthatják a Crohn tüneteit. Inkább párolva vagy főzve fogyasszák.


Zöldség- és gyümölcslevek

Rostban alacsonyak, néhány vitaminban és ásványi anyagban magasak ezek a levek. A gyártók általában még dúsítják is ezekkel a készítményeket. Azonban ennél a tápláléknál is figyelni kell a cukortartalomra, ugyanis jellemzően ebben a tápanyagban a késztermékek magas tartalommal rendelkeznek. A levek fogyasztása azonban javasolt, ugyanis a C-vitamin tartalmuk segíti más tápanyagok felszívódását.

Sovány húsok


A magas zsírtartalmú élelmiszerek súlyosbíthatják vagy meghosszabbíthatják a tüneteket egy IBD-fellángolás során. Azonban az állati termékekből származó fehérjék és egyéb tápanyagok segíthetnek megelőzni az alultápláltságot. Fellángolás esetén a bőr nélküli csirke vagy pulykahús fogyasztást preferálják a jelenlegi ajánlások és vörös hús választása esetén is javasolják, hogy a lehető legsoványabbra essen a választás, vagy távolítsák el róla a felesleges zsiradékot.

Olajos hal


Az olajos halak egészséges zsírokat, köztük omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Ezek lehúzhatják a masszív gyulladást és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek és egyes daganatok kockázatát. Az egészségügyi szakemberek gyakran ajánlanak legalább 2 adag olajos halat hetente. Ezek lehetnek pisztráng, lazac, makréla, hering, tonhal és szardínia. A legkímélőbb elkészítési módja ezeknek a halaknak, ha nyersen vásárolják, a párolás, vagy főzés, de a sütés is jó megoldás a zsírtartalmuk csökkentésére.

Szója, tojás, tofu


Ezek az élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét. Továbbá, a tojássárgája nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz, ez pedig fontos, mert az IBD betegek gyakran szenvednek D-vitamin vagy A-vitamin hiányban.

A sovány fehérje mellett a szója és a tofu bioaktív peptideket is tartalmaz, és egyes kutatások arra utalnak, hogy ezek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, ami segíthet az IBD kezelésében.

Joghurt és egyéb tejtermékek


Sok joghurt tartalmaz probiotikumokat, amelyek tulajdonképpen egészséges baktériumok, amik segíthetnek csökkenteni a bélben a gyulladást. Néhány tanulmány azonban arra utal, hogy a nagy koncentrációjú probiotikumok bevitele vegyes eredményeket hozhat. A tejtermékek továbbá remek kalciumforrások is. Néhány orvos javasolja a laktóz eltávolítását az étrendből fellángolás esetén, de a szupermarketek polcain ma már rengeteg laktózmentes készítmény is elérhető.

Ezeken az élelmiszereken kívül természetesen még sok más is fogyasztható egyéni toleranciától függően, azonban ezeket minden IBD betegnek saját magának kell megtalálnia. Fellángolás esetén általánosan elfogadott álláspont, hogy az emésztőrendszert erősen kímélő étkezést szükséges folytatni minimum a tünetek csökkenéséig és utána is a fokozatosság elve követendő. Amennyiben bármilyen étel súlyosbítaná a tüneteket, érdemes orvoshoz fordulni késlekedés nélkül.

Források: Medical News Today

A szerzőről

Varga Mónika

A nevem Varga Mónika. Immár 13 éve gyürkőzöm a crohn-nal, szinte minden orvosi terápiás eljárást kipróbáltam, ami elérhető Magyarországon. Szenvedélyesen és kitartóan hiszek abban, hogy amíg nem találják meg a gyógymódot, a remissziós időszakok elérése, elnyújtása minden IBD beteg legjobban felfogott érdeke és célja kell legyen. Bízom a tapasztalatban, miszerint az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan. Ebből számomra logikusan következik, hogy előbb-utóbb az IBD is gyógyítható betegségként lesz majd számon tartva. Addig is a széleskörű tájékozódás, tájékoztatás a fő fókuszom.