Válassza az Oldal lehetőséget

Diéta- és életmódváltozások, amelyek segítenek az IBD kordában tartásában

Diéta- és életmódváltozások, amelyek segítenek az IBD kordában tartásában

Alana Kessler, MS, RD, CDN, E-RYT bejegyzett dietetikus, táplálkozási szakértő maga is IBD betegként érintett, ezért a következő cikk esetleg jó iránymutatásul szolgálhat a betegséghez kapcsolódó táplálkozási tanácsok útvesztőjének rengetegében.

Kessler az ibdnewstoday.com oldalán hozott le egy cikket 2019. január 4-én a témával kapcsolatban, melyben megtalálható az IBD érintettség saját magára vonatkoztatott története. Esszenciálisan összefoglalva elmondható, hogy egyéni tapasztalata szerint a táplálkozás nagyban hozzájárul a betegség nyugalmi állapotának fenntartásában, melyet többnyire mi magunk is meg tudunk erősíteni Crohn- és colitises betegként.

Iránymutatásai indirekt idézetként a következő sorokban köszönnek vissza, hogy a magyar IBD betegségben szenvedőknek is hasznára lehessenek.

Alana Kessler az aktív fázis kiindulásaként a következő okokat jelöli meg:

 • Fertőzés (vírusok, baktériumok, gombák, paraziták)
 • Táplálkozási hiányosságok vagy malabszorpció (felszívódási zavar)
 • Antibiotikumok vagy fogamzásgátló szerek használata
 • Ételmérgezés
 • Stressz és trauma (fizikai és érzelmi)
 • Ételallergiák
 • Standard amerikai étrend (előre feldolgozott és csomagolt, alacsony tápértékű élelmiszerek)

A gyógyítási metodikája abban áll, hogy kideríti a kiváltó okokat és az általuk felborított egyensúlytalanságot helyes táplálkozási szokások felvételével és fenntartásával visszabillenti.

Kezelési célokként a gyulladás ellenőrzését, a táplálkozási hiányosságok korrekcióját nevezte meg az optimális táplálkozás kialakítása miatt –beleértve a fehérjeveszteséget a bélben a tápanyagok helytelen felszívódása miatt – és a tünetek enyhítése érdekében. Egyéb lehetséges szövődmények közé tartozik szerinte az ízületi gyulladás, a bőrproblémák, a szem- vagy szájüregi gyulladás, a vesekő, az epekő vagy más máj- és epe-betegségek.

Szóval hogyan tudjuk adaptálni az étrendet és az életmódot annak érdekében, hogy javítsuk a bél egészséges és nyugodt állapotát?

 • Egyszerűen emészthető, főtt zöldségekkel enni és kialakítani egy nagy rosttartalmú étrendet. Ez magában foglalja a főtt zöldségeket és a bogyókat, gyümölcsöket. A fellángolás során a legjobb a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket és magokat elkerülni, mert nagyobb kényelmetlenséget és esetleges szövődményeket okozhatnak.
 • Kerülni kell a koffeint (kávé, tea és más stimulánsok).
 • Távolítsa el a tejet, a szójat és a kazeint (tejfehérje) termékeket az étrendből.
 • A vegánok és a vegetáriánusok pótlást fogyaszthatnak a vörös karfiolból.
 • Távolítsuk el az összes feldolgozott élelmiszert és glutént.
 • Minimális mennyiségű hüvelyes, bab, lencse és magvak fogyasztása javasolt, mivel ezek nehezen emészthetőek.
 • Alana tanácsa, hogy próbálja meg ételeinek 75% -át otthon készíteni. Az éttermek és kényelmi ételek tartalmazhatnak olyan további összetevőket, amelyek aktiválhatják a betegséget.
 • A bélnek bizonyos fehérjékre van szüksége, hogy megőrizze integritását. A csirke vagy a marhahúst tartalmazó csonthúst ezeknek az esszenciális aminosavaknak köszönhetően rendkívül gyógyító jellegűek.

Megjegyeznénk, hogy a cikk írása közben fenntartások keletkeztek a megállapításokkal kapcsolatban. A magas rosttartalmú étrend, sőt a Kessler által említett húsfélék is okozhatnak bizonyos betegeknél, vagy betegségfázis szakaszokban panaszokat, a karfiolról nem is beszélve (a szerk.)

Kessler a cikkben kitér bizonyos hiánybetegségek egyensúlyi zavarára az IBD-vel kapcsolatosan, melyek pótlási módjának megjelölésére is sort kerít.

 • B-12-vitamin

Mivel a Crohn-betegség nemcsak a vastagbélre, hanem az ileumra is hatással lehet, amely a vékonybél alsó része, az ileitiszben szenvedő vagy a bélműtéten átesett betegek B-12-vitaminhiányban szenvedhetnek, mivel ez a vitamin a vékonybél alsó részében szívódik fel. A kiegészítési lehetőségek közé tartozik az orálisan szedhető étrend-, és vitamin-kiegészítők, és – ha ezek önmagukban nem oldják meg a hiányosságot – a B-12-vitamin havi intramuszkuláris injekciója vagy egyszeri orrspray alkalmazása. Az élelmiszer-alapú B12-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak a húsok, az állati máj, a kagyló, a hal, a baromfi és a gabonafélék. A B-12 vitaminnal megerősített táplálkozási élesztő is könnyen hozzáférhető kiegészítő.

 • Folsav

Hiányállapot fordulhat elő az IBD-ben szenvedő betegeknél, akik szulfaszalazint vagy a metotrexátot tartalmazó gyógyszert szednek. A készítményt használóknak naponta 1 mg-os metil-tablettát kell bevennie kiegészítésként. A folsav legjobb forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, mint a spenót, valamint a citrusfélék.

 • D-vitamin

A Crohn-betegségben szenvedő betegek alacsony D-vitamin-szintje gyakori jelenség, és hozzájárulhat a kalciumhiányhoz, valamint a lehetséges csontvesztéshez és osteoporosishoz, mivel a D-vitamin nélkülözhetetlen a kalciumfelszívódáshoz. Legalább 800 NE D-vitamin ajánlott, és legalább 1500 mg kalciumot szükséges naponta fogyasztani diétán keresztül. A szteroidok folyamatos alkalmazása lassíthatja a csontképződést és zavarhatja a kalcium felszívódását.

 • Vashiány

A belek sérüléséből adódó vérveszteség vashiányhoz vezethet, ami vérszegénységet okozhat. A kezelést tabletták, folyadékok vagy infúzió formájában adják. 

 • Probiotikumok

Az „élő” és „barátságos” baktériumok segítenek a bél ökoszisztémájának jó állapotban tartásában, és segítenek megvédeni a hasmenést vagy más emésztési problémákat okozó káros baktériumok túltermelését. A probiotikumok élelmiszereken keresztül fogyaszthatók, de gyakran megtalálhatók a tej-, szója- és erjesztett élelmiszerekben nagy mennyiségben – mindezek ellenjavalltak az IBD-ben szenvedők számára. A probiotikumok legjobb forrásai a tabletták, porok vagy kapszulák, amelyek legalább 20 CFU és 10 baktériumtörzset tartalmaznak.

 • Aloe vera

Kimutatták, hogy ez a növény gyulladásgátló és hűtési tulajdonságai miatt megkönnyíti a sebek gyógyulását és enyhíti a fájdalmat. Bár nem tudományos megerősítés, de Kessler kutatásáról azt nyilatkozta a cikkben, hogy néhány ember enyhe vagy mérsékelt megkönnyebbülésről számol be az aloe vera-lé ivásakor. Kihangsúlyozandó, hogy ez a növény hashajtó hatású, így azok számára, akik már rendelkeznek túlműködő immunrendszerrel, érdemes konzultálni egy engedéllyel rendelkező szakemberrel, kezelőorvossal, mielőtt elkezdenek egy aloe-t tartalmazó étrendet.

Egyéni tolerancia alapján alakul minden IBD-s beteg táplálkozási szokása és a kapcsolódó hiánybetegségek száma véleményünk szerint a számtalanhoz inkább közelít már, mint a számon tartotthoz.

Kérjük a kedves olvasóinkat, hogy legyenek szívesek minden kezeléssel és táplálkozástanáccsal kapcsolatos információt fenntartásokkal kezelni, ahogy azt a szerkesztőség tagjai is teszik és bármilyen étrendi vagy életmódbeli változtatást először a kezelőorvossal egyeztetni!

Forrás: IBD News today

A szerzőről

Varga Mónika

A nevem Varga Mónika. Immár 13 éve gyürkőzöm a crohn-nal, szinte minden orvosi terápiás eljárást kipróbáltam, ami elérhető Magyarországon. Szenvedélyesen és kitartóan hiszek abban, hogy amíg nem találják meg a gyógymódot, a remissziós időszakok elérése, elnyújtása minden IBD beteg legjobban felfogott érdeke és célja kell legyen. Bízom a tapasztalatban, miszerint az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan. Ebből számomra logikusan következik, hogy előbb-utóbb az IBD is gyógyítható betegségként lesz majd számon tartva. Addig is a széleskörű tájékozódás, tájékoztatás a fő fókuszom.