Válassza az Oldal lehetőséget

Az IBD és az alkoholfogyasztás

Az IBD és az alkoholfogyasztás

Az IBD-ben szenvedő betegek esetében az alkoholfogyasztás kérdéseket vethet fel, ha nem részesültek kielégítő tájékoztatásban kezelőorvosuk részéről. A magyar kultúrában gyakoriak az olyan szociális alkalmak, amikor az alkoholfogyasztás ösztönzött és elfogadott, esetleg elvárt is.
Mivel az IBD kialakulása különösen a fiatalok és a fiatal felnőttek korosztályát érint, így ez a kérdés még inkább releváns.

Ugyan nem bizonyított, hogy az alkoholfogyasztás súlyosbíthatja az IBD tüneteit, ugyanakkor jelentősen befolyásolja az emésztőrendszer többi részének működését. Az alábbiakban az alkohol szervezetre gyakorolt általános hatását és az IBD-ben szedett vagy kiegészítő terápiaként alkalmazott gyógyszerekkel való kölcsönhatásait tárgyaljuk.

Az alkoholfogyasztás hatása a májra

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Szerepe nélkülözhetetlen az anyagcsere-folyamatok normális működéséhez. A máj termeli a koleszterint, mely az epe fontos alkotórésze, tisztítja a beérkező vért, keményítőt tárol, valamint számos létfontosságú fehérjét és alvadási faktort termel, A, D és B12 vitaminokat raktároz. A toxikus anyagok lebontásában (a vérből kiszűri a méreganyagokat), a vas és réz anyagcserében, illetve a bilirubin anyagcserében is elsődleges szerepet játszik.
Az alkohol lebontása során képződött acetaldehid nevű vegyület közvetlenül károsítja a májat a májsejtek elpusztításával. Az alultápláltság, amely gyakran áll fen IBD-s kórképekben fokozhatja az alkohol toxikus hatását, és genetikai faktorok is befolyásolhatják az egyéni érzékenységet.
Az IBD ismert hepatikus szövődményei közé tartozik a krónikus májgyulladás és az epekövesség, amely a betegek kb. 5-15%-át érinti. Ezt az állapotot az alkohol csak súlyosbíthatja.

Az alkohol hatása a gyomor-bél traktusra

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a gasztrointesztinális (gyomor-bélrendszer) traktus nyálkahártya rétegében az alkoholfogyasztás hatására irritáció lép fel. Ezen irritáció eredményeként jelentkezhet: hányinger, hányás, hasmenés, vérzés.
Ezek mind olyan tünetek,  amelyeknek kordában tartásával az IBD-ben szenvedő páciens már az alapbetegsége folytán is folyamatosan küzd. A gasztrointesztinális traktus felső részét érintő irritáció nem befolyásolja közvetlenül az IBD tüneteit – kivéve, ha a gyomor nyálkahártyát vagy a nyelőcsövet is érintő Crohn-betegség ritka formájával állunk szemben. Ennek ellenére az alsó béltraktusra (vastag és vékonybél) gyakorolt irritatív hatás már számottevő tüneteket produkálhat.

Az alkohol kölcsönhatásai az IBD-ben alkalmazott gyógyszeres terápiákkal

Számos, az IBD kezelése során alkalmazott gyógyszerkészítmény kedvezőtlenül léphet reakcióba az alkoholtartalmú italokkal. Ráadásként a gyógyszerek önmagukban is eleve lefoglalják a máj kapacitásait a toxinok lebontására, amelyet az alkoholfogyasztás további fokozott igénybevételnek tesz ki.

Az alábbi felsorolásban néhány, az IBD-ben általánosan alkalmazott gyógyszert és azok alkohollal való esetleges kölcsönhatásait soroljuk fel:

 • NSAID: Gyulladáscsökkentő hatóanyagoknál (mesalazin, sulfosalazin) az italozás fokozhatja ezen gyógyszerek irritatív hatását a gyomorban. Az IBD-ben egyébként kontraindikált, de szintén NSAID típusú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerek esetében (ibuprofen, dilofenak) gyakoribbá válhat a mellékhatásként fellépő gyomor és nyombélfekély. Az utóbb említett a gyógyszerek – amennyiben alkalmazásuk mégis felmerül – körülbelül napi 2 dl bornál vagy 5 dl sörnél húzható meg a limit.
 • Fájdalomcsillapító: A fájdalom és lázcsillapító paracetamol szedésekor – a máj védelme érdekében – kerülendő az alkoholfogyasztás; nem véletlen, hogy krónikus alkoholbetegekszámára tilos a paracetamol szedése.
 • Ópioid típusú fájdalomcsillapítók: Az ópiumszármazékokat tartalmazó fájdalomcsillapítók ugyancsak veszélyes párost alkothatnak az alkohollal. Jelentősebb alkoholfogyasztás mellett bénító hatást gyakorolhatnak a légzőközpontra. Ha kölcsönhatásba lépnek az alkohollal, súlyos esetben akár fulladásos halált is okozhatnak.
 • Szteroidok: A szteroid és az alkohol együttes hatása fokozott emésztőrendszeri vérzés-kockázatot rejt. Ha Önnek volt korábban gyomorfekélye, vagy erre utaló panasza, esetleg a Crohn-betegség azon típusában szenved, mely a felső tápcsatornát is érinti, akkor ez a rizikó fokozott.
 • Antidepresszánsok: Az antidepresszánsok és az alkohol együttes fogyasztása azért kerülendő, mert mindkettő lassítja a központi idegrendszer működését, így csökken az éberség, romlik az ítélőképesség és a koncentráció. Emellett álmosság, szédülés és koordinációs problémák is jelentkezhetnek. Egyes antidepresszánsok alkohollal keverve súlyosbítják a depressziós tüneteket.
 • Altatók: Altatók szedése mellett tilos az alkoholfogyasztás, mert felerősödik a gyógyszer hatása: súlyos szédülés és álmosság is kialakulhat, ezáltal megnő az esések, sérülések és balesetek kockázata. Altatók mellé nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása extrém alacsony szintre csökkentheti a vérnyomást, és légzési nehézségek alakulhatnak ki.

Vannak pozitív hatásai az alkoholfogyasztásnak?

A dolgokat tovább bonyolíthatja, hogy miközben a túlzott alkoholfogyasztás egyértelműen negatív hatással van az egészségre, különösen a gasztrointesztinális traktusban, az alkalomszerű, mérsékelt italfogyasztás bizonyos előnyökkel is járhat.

Mi számít mérsékelt alkoholfogyasztásnak?

A mérsékeltnek definiált: napi 350 ml sört, vagy 150 ml bort, vagy 50 ml égetett szeszes italt meg nem haladó mértékű alkoholfogyasztásnak számos kedvező hatása akad.

A mérsékelt alkoholfogyasztás előnyös hatásai

 • A mérsékelt alkoholfogyasztás eredményeként a szív- és érrendszeri megbetegedések és elhalálozások kockázata 25-40%-kal csökkenhet.
 • A rendszeres és mérsékelt alkoholfogyasztás, különösen étkezés közben, 18%-kal csökkenti az elhalálozás kockázatát, ami akár évekkel is meghosszabbíthatja az életet.
 • A mérsékelt alkoholfogyasztók körében 25-30%-kal kisebb eséllyel fordulnak elő merevedési zavarok.
 • A napi rendszerességgel fogyasztott, kis mennyiségű alkohol az Alzheimer-kór és az időskori elbutulás más formái ellen is jótékony hatású.
 • A mérsékelt alkoholfogyasztás a vesekőképződés előfordulását egyharmadára csökkentheti, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is szignifikánsan mérsékli.

Az alkoholfogyasztás a beteg egyedi döntése, melyet az összes lehetséges pozitív és negatív hatás figyelembevételével és ezek mérlegelésével kell meghoznia.
Az IBD-vel élő betegek körében az alkalmi italozás nem rontja szignifikánsan a tüneteket, bár néhány beteg egyéni érzékenységétől függően felfedezhet magán káros mellékhatásokat.

Bizonyos esetekben az ivás nyilvánvalóan nem kedvez a betegek és egészségi állapotának és jó közérzetének. Különösen igaz ez azon betegek esetében, akik:

 • valamilyen IBD-hez társult hepatikus szövődményben érintettek;
 • akiknek relapszusuk van;
 • akiket olyan gyógyszerekkel kezelnek, amelyek negatív kölcsönhatásba léphetnek az alkohollal (lásd a fenti feldsorolást).

Ha aggódik azt illetően, hogy fogyaszthat-e biztonsággal alkoholt és ez hogyan befolyásolhatja állapotát, valamint kórképének progresszióját, kérje ki gasztroenterológus szakorvosa véleményét!

Források: 

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.