Válassza az Oldal lehetőséget

A természet ereje az IBD kordában tartására 1. rész – A gyömbér

A természet ereje az IBD kordában tartására 1. rész – A gyömbér

A GYÖMBÉR NANORÉSZECSKÉK ÍGÉRETES HATÁSA A GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGRE

A Biomaterialban publikált kutatások szerint a gyömbér előremozdíthatja a gyulladásos bélbetegség gyógyítását.
A nanorészecske formában bevitt molekulák hatásossága miatt a kutatók úgy vélik, hogy a gyömbér célzott és hatékony megoldást kínálhat a gyulladásos bélbetegségek potenciálisan legyengítő állapotához.

A kutatásban kiemelkedő szerepet kap a gyógyszerelés módja. A tudósok a nanotechnológiát tekintik az emésztőrendszer javítására a gyógyszer bevitelének egyik legkiemelkedőbb eszközének. A nanotechnológia előnye, hogy alacsony dózisú gyógyszereket szállít bizonyos területekre, így elkerülve a test többi részére gyakorolt ​​nemkívánatos hatásokat.

A gyömbér már régóta ismert jótékony terápiás hatásairól. Több ezer éve használják fel számos egészségügyi kérdés megoldására, például megfázás, hányinger, ízületi gyulladás, migrén és magas vérnyomás kezelésére.
Friss, szárított, pácolt, konzervált, kristályosított, cukrozott, porított, őrölt vagy illóolajba kinyert formában, édességekben és sós ételekben is használják. Megtalálható számos táplálékkiegészítőben emésztési segédanyagként. A gyömbértea köztudomásúan az emésztést segíti.

Az Atlanta Veterans Association kutatói rendkívül nagysebességű centrifugálást alkalmaztak gyömbérből származó nanorészecskék (GDNP) előállítására. A csapat, amelyet Dr. Didier Merlin és a Georgia Állami Egyetem Biomedical Sciences Intézete vezetett, friss gyömbér gyökerét használta fel a helyi mezőgazdasági termelők piacáról, ezt konyhai turmixgép segítségével dolgozták fel első körben. Ezután szupergyors centrifugát használtak a gyömbérlé ultrahangos diszperziójának eléréséhez és pellet létrehozásához. Az így kinyert nanorészecskék átlagos átmérője körülbelül 230 nanométer volt. Csak a szemléltetés kedvéért: ebből legalább 300 darab szükséges, hogy elérje egy emberi hajszál szélességét.

A kutatók a vizsgálatok alapján azt mondják, hogy a részecskékben a magas lipid- vagy zsírmolekulák terápiás hatása kulcsfontosságú. Ezek fontosak a sejtmembránok építéséhez.
A gyömbérben természetesen előforduló egyéb fontos hatóanyagok a 6-gingerol és a 6-shogaol. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ezek a vegyületek segíthetnek az oxidáció, a gyulladás és a rák megelőzésében.

Némi utánajárást követően kiderült, hogy a gyömbérrel történő klinikai kísérletek és kutatások száma az IBD gyógyítását célozva meghaladja a százas nagyságrendet. Kicsit belemélyedve ezekbe pedig az is világossá válik az olvasók számára, hogy szinte mindegyik pozitív eredményekről számol be a bélgyulladás kordában tartására vonatkozóan.
Ez a vizsgálat olyan szempontból érdekes, hogy a gyömbérben található vegyületeknek a nanorészecskékbe való juttatása hatékonyabb módja lehet a vastagbélszövet célzásának, mint a természetes gyömbér táplálékként vagy kiegészítésként való fogyasztása. Ennek ellenére azt is kijelentették, hogy még így is költséghatékony gyógyszerforrás lehet.

A gyömbér fogyasztásánál érdemes odafigyelni, hogy a megfelelően feldolgozott formában juttassa be az IBD beteg a jótékony hatóanyagot, ugyanis a nyers növény durva rostokat tartalmaz, melyeknek emésztése kellemetlen mellékhatásként puffadást és görcsöket eredményezhet.

Bár a gyömbér fogyasztása is okozhat természetesen káros mellékhatásokat az arra érzékenyebb egyéneknél, a kutatási eredmények ezt elenyészőnek ítélték, így ez előre vetítheti az IBD betegek étrendjébe való bevezetését, melytől esetleges javulást, hosszabb remissziót várhatnak.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312440.php

A szerzőről

Varga Mónika

A nevem Varga Mónika. Immár 13 éve gyürkőzöm a crohn-nal, szinte minden orvosi terápiás eljárást kipróbáltam, ami elérhető Magyarországon. Szenvedélyesen és kitartóan hiszek abban, hogy amíg nem találják meg a gyógymódot, a remissziós időszakok elérése, elnyújtása minden IBD beteg legjobban felfogott érdeke és célja kell legyen. Bízom a tapasztalatban, miszerint az orvostudomány fejlődése megállíthatatlan. Ebből számomra logikusan következik, hogy előbb-utóbb az IBD is gyógyítható betegségként lesz majd számon tartva. Addig is a széleskörű tájékozódás, tájékoztatás a fő fókuszom.