Válassza az Oldal lehetőséget

A terhesség és az IBD 1. rész

A terhesség és az IBD 1. rész

Az IBD-vel élő nők termékenysége

A gyulladásos bélbetegség legtöbb esetben a gyermekvállalásra alkalmas életszakaszban, fiatal felnőttkorban alakul ki, akár Crohn-betegségről, akár colitis ulcerosáról legyen is szó.

Az IBD-vel élő fiatal nők gyakran aggódnak a termékenységük miatt, valamint a betegségük terhesség alatti aktivitása, a kór leendő gyermekekre való tovább örökítése és a terhességre gyakorolt általános hatása miatt. Ezen kívül a pácienseket aggasztja a gyógyszerek szedése is, mert attól tartanak, hogy árthatnak vele a magzatnak. Éppen ezért lényeges, hogy a gasztroenterológusok és a betegek is tisztában legyenek az IBD terhességre gyakorolt hatásaival és azzal is, hogyan befolyásolhatja a terhesség a betegséget.

Fontos ismerni a gyógyszerek hatásait a magzatra nézve és a terhesség esetleges végkimeneteleit is. Kulcsfontosságú, hogy a páciensek megértsék a remisszió fontosságát a fogantatás és a terhesség időszaka alatt, ezzel javíthatók az anya és a magzat esélyei is.

 A termékenység egy folyton visszatérő téma, ami miatt az IBD-s betegek aggódnak. A kontrollált állapotban lévő, kezelés alatt álló nőbetegek, akik előzetesen nem estek át medencetájékot érintő műtéten, ugyanolyan termékenységi rátával rendelkeznek, mint egészséges társaik. A legtöbb tanulmány szerint a remisszió nem csupán a termékenységet növeli, de a pozitív végkimenetelre való esélyt is.

Azok a colitis ulcerosás betegek, akik még nem estek át bélműtéten, a termékenységük nem csökkent az egészséges nőkéhez mérve. A colitis műtéti megoldása általában teljes vastagbél eltávolítással és J-pouch kialakításával, tehát mindenképpen medencei érintettséggel jár. Ha az utóbbi beavatkozást is elvégzik, akkor gyakran keletkeznek összenövések a nőbeteg esetén, ami befolyásolhatja a petevezetékek működését, akár az elzáródásukat is okozhatja, ami meddőséghez vezet. A terméketlenség tehát nem a háttérben húzódó betegséghez, hanem a műtéthez köthető. Ezt több olyan kórképnél is megfigyelték, ahol a műtéti kezelés medencetájéki érintettséggel járt.

Ezért határozottan ajánlott, hogy azok a fiatal nők, akiknek még vannak családbővítési terveik, lehetőség szerint halasszák későbbre az ilyen jellegű beavatkozásokat. Ebben az esetben a megoldás a teljes vastagbél eltávolítás, ileosztóma kivezetése és a Hartmann-pouch létrehozása lehet. Ha a medence érintettsége következtében átmeneti meddőség áll fenn, segítséget jelenthet a mesterséges megtermékenyítés. A legfontosabb, hogy a beteg az egészségét helyezze előtérbe.

A remisszióban lévő Crohn-beteg nők termékenységi rátája megegyezik az egészséges nőkével. Az átlagnépességhez képest kevesebb gyermeket vállalnak azok, akik IBD-ben szenvednek, azonban ez egy új felmérés szerint nem az állapotuk, hanem a félelmeik miatt alakul így, ugyanis legtöbb esetben önkéntesen gyermektelenek a Crohn-beteg nők. A 30 év alatti nők esetében a petefészkek is hasonló arányban funkcionálnak megfelelően. A 30 év fölötti páciensek petefészkeinek működésében már megfigyelhető némi csökkenés, különösen, ha a gyulladás a vastagbelet is érinti.

A cikksorozat második része: A terhesség és az IBD II. rész

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836574/

A szerzőről

Szendrei Blanka

Nagy-Szendrei Blanka vagyok, Miskolcon élek a férjemmel. Miközben dolgozom és egyetemre járok, próbálok együtt élni a Crohn-betegséggel. Szabadidőmben írok vagy kreatívkodom. Azért csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartom, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő betegek is megfelelő tájékoztatást kapjanak az állapotukról és a lehetőségeikről. És ami még fontosabb, hogy ne felejtsék el, az orvostudomány sem felejtette el őket.