Válassza az Oldal lehetőséget

A szteroidok és mellékhatásaik

A szteroidok és mellékhatásaik

Bevezetés

Ezen informális tájékoztató célja, hogy megválaszolja a leggyakrabban felmerülő kérdéseit, ha Önnek kortikoszteroidokat kell szednie gyulladásos bélbetegség kezelésére.  A tájékoztató nem helyettesíti háziorvosa vagy gasztroenterológus-szakorvosa szakértelmét és tanácsadását. További információkkal, panaszaival kapcsolatban feltétlenül forduljon kezelőorvosához!

Miért van szükségem erre a készítményre?

Bizonyos típusú szteroidok – a glükokortikoidok – nagy hatékonysággal alkalmazható gyógyszerek a gyulladásos bélbetegségek kezelése során. Az immunrendszer elsődleges feladata a fertőzések elleni küzdelem, de bizonyos esetekben előfordul, hogy az immunsejtek a szervezet saját szöveteit is megtámadják, amely krónikus gyulladást vált ki. A glükökortikoidok az egyik legrégebben alkalmazott készítmények az IBD-ben. Az immunsejtek aktivitásának csökkentésével képesek blokkolni a gyulladást. Öt páciensből négy szinte minden bizonnyal rövid vagy hosszú távú szteroid-kezelésre szorul a betegsége bizonyos szakaszában. Az IBD kezelésére alkalmazott szteroidokat nem szabad összekeverni a testépítők körében adagolt anabolikus hormonkészítményekkel, amelyet az izomtömeg növelésére használnak!

Mik a szteroidok?

A szteroidok szteránvázat tartalmazó, a lipidek családjába tartozó szerves molekulák. A szteroidok családjába tartozik például a koleszterin, a férfi nemi hormonok közül a tesztoszteron, a női nemi hormonok közül az ösztradiol, gyógyszerek közül pedig a legismertebb a dexametazon vagy a metilprednizolon.

A szintetikusan előállított szteroidoknak két fő típusa van: a kortikoszteroidok és az anabolikus-androgén szteroidok, vagy röviden anabolikák. E szerek imázsa a mellékhatásaik és (például a versenysportban) velük történő visszaélések miatt sokkal rosszabb, mint amit megérdemelnének, hiszen nagyon hatékonyan alkalmazhatók számos egészségi probléma kezelésére.

Mik a kortikoszteroidok?

A szintetikusan előállított kortikoszteroidok szerkezete nagyon hasonló a kortizol nevű hormonéhoz, amely a szervezetben természetes módon termelődik. A kortizolnak, melyet a mellékvese állít elő, a gyulladás csillapításán kívül igen sokféle funkciója van – pl. szabályozza a veseműködést, eltávolítja a fehérjéket az izmokból, energiát szabadít fel, megemeli a vércukorszintet és befolyásolja a zsír­lerakódást.

A szervezetben termelődött többi hormonhoz hasonlóan a kortizol is a célsejtekben (pl. immunsejtekben, izomsejtekben, a vesét felépítő sejtekben stb.) lévő receptorokhoz kötődik. Ezek a receptorok némileg eltérnek egymástól, ami lehetőséget ad arra, hogy a hormon szintetikus változata csak egy bizonyos típusú (pl. az immunsejtekben lévő) receptorhoz kötődjön, más fajtákhoz (pl. a vesében lévőkhöz) viszont ne olyan jól.

A legelső szintetikusan előállított szteroid a hidrokortizon volt, mely azonos a kortizollal. Az újabb szteroidok szerkezetét már úgy módosították, hogy elsősorban gyulladásgátló hatásuk domináljon, és a többi szerv működését ne befolyásolják. A hidrokortizont ezért csak nagyon kis dózisban lehet meghatározott allergiás betegségekre használni (mint pl. a vény nélkül kapható hidrokortizonos krémet), a speciálisan az allergiás betegségek kezelésére kifejlesztett szteroidok viszont már viszonylag nagyobb adagokban is biztonsággal adhatók.

Hogyan csökkenti a gyulladást?

A kortikoszteroidok úgy csökkentik a gyulladásokat, hogy bizonyos sejtekben „kikapcsolják” a gyulladáskeltő anyagok felszabadulásáért felelős mechanizmusokat. Gyakran adják allergiás állapotok, pl. asztma, szénanátha és csalánkiütés kezelésére. Gyulladásos bőrproblémákra, pl. ekcémára helyileg alkalmazott kortikoszteroidokat használnak.

E gyógyszerek autoimmun és egyéb immunzavarok kezelésére is alkalmasak, amikor az immunrendszer megtámadja a szervezet saját egészséges szöveteit, és azokban gyulladást idéz elő. Ilyen rendellenesség például a reumás ízületi gyulladás, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Használnak ezenkívül szájon át szedett kortikoszteroidokat arra is, hogy helyettesítsék vagy kiegészítsék a mellékvese hormontermelését, ha a mellékvese mirigyek működése valamilyen okból csökken.

A szteroidok alkalmazása az IBD-ben

Az IBD kezelésének két fő célja: az aktív betegség tüneteinek csökkentése és a remisszió elérése/fenntartása.

A kortikoszteroidok alkalmazásával a betegség tünetei gyorsan és hatékonyan enyhíthetők. A tanulmányok kimutatják, hogy a szteroidok nagyon hatékonyak a Crohn-betegség és az aktív colitis ulcerosa kontrollálásában. Azonban azt is egyértelműen bizonyítják, hogy nem segítenek a remisszió fenntartásában, így a relapszusok megelőzésére nem alkalmasak fenntartó kezelésként. Sőt a hosszan tartó szteroid-kezelések súlyos mellékhatásai miatt, amint lehetséges, alkalmazásukat fel kell függeszteni! A remisszió eléréséhez és fenntartásához további gyógyszerekre lehet szükség, mint például az aminoszalicilátok, vagy TNF-α gátlók.

Hogyan kell alkalmazni a készítményeket?

Számos különböző típusú és adagolási formájú készítmény létezik. A gyógyszerforma kiválasztása rendszerint a tünetek súlyosságától és a betegség lokalizációjától függ.

 • Leggyakrabban a készítményeket orálisan (szájon át) adagolják.
 • Súlyos fellángolás esetén a kórházi terápiában az intravénás használatot preferálják, ezzel elérve a leggyorsabb hatást.
 • A vastagbél és a végbél alsó részét érintő gyulladás esetén a szteroidok lokális kezelésként is adagolhatók: kúpok, beöntések, habok formájában. A lokális kezelések előnye, hogy képesek közvetlenül a gyulladt területen kifejteni hatásukat, és így a test többi részét szisztémásan nem befolyásolják, ezzel csökkenthetők és kiküszöbölhetők a mellékhatások.

Hogyan alkalmazzam az orális szteroidot?

Ha állapota lehetővé teszi, a készítményt lehetőleg reggel érdemes bevenni. Ez segíthet a mellékhatások csökkentésében, és kevésbé valószínű, hogy befolyásolja az éjszakai alvását. A Budesonide tablettát, granulátumot vagy egyéb késleltetett (retard) hatású vagy bélben oldódó bevonattal ellátott szteroidokat feltétlenül egészben vegye be, lehetőleg fél órával az étkezés előtt! Alkalmazásuk alatt kerülje a citrusfélék fogyasztását, mert bizonyos savak leoldhatják a készítmény védőbevonatát, ezáltal nem képes a célzott helyen rendeltetésszerű hatást kifejteni!

Mennyi idő alatt fejtik ki hatásukat a szteroidok?

Az orálisan alkalmazott terápiával általában egy-négy hét alatt javulás érhető el. Az intravénás készítmények 4-10 nap alatt képesek ugyanezt elérni. Körülbelül minden ötödik embernél előfordul, hogy a szervezete nem reagál megfelelően a kezelésre, ezt szteroid refrakternek nevezik. Ha Ön a kezelés ideje alatt semmilyen pozitív javulást nem tapasztal, forduljon kezelőorvosához! Számos oka lehet annak, hogy a készítmény Önnél nem hatásos, beleértve a nem előírás szerinti alkalmazást vagy a genetikai különbségeket. Az is lehetséges, hogy a tüneteit nem aktív IBD okozza, hanem egy másik megbetegedés vagy fertőzés pl.: Citomegalovírus-fertőzés, Closridium difficile, Irritábilis bél szindróma (IBS) vagy laktóz intolerancia.
Amennyiben bizonyos, hogy tüneteit az IBD okozza, de mégsem reagál megfelelően a kezelésre, a kezelőorvosa más kezelési módszert javasolhat, például biológiai terápiát vagy immunszupresszív kezelést.

Mennyi ideig érdemes alkalmazni a szteroidokat?

A szteroidokat ideális esetben csak rövidtávú kezelésként alkalmazzák, hogy csökkentsék az akut gyulladást és áthidalják azt az időt, míg a hosszú távon alkalmazható fenntartó kezelések (pl.: Azathioprin) kifejtik hatásukat. Ha Ön megkezdett egy szteroid-kúrát, akkor az előírt terápiás időintervallumot tartania kell, fokozatos dóziscsökkentéssel – ez általában nyolc héten át tartó kúrát jelent. SOHA NE HAGYJA EL HIRTELEN A KÉSZÍTMÉNYT, MÉG AKKOR SEM, HA JOBBAN ÉRZI MAGÁT! A szteroidok fokozatos csökkentésére van szükség, mielőtt teljesen elhagyná a gyógyszert.

Miért nem hagyhatom hirtelen abba a kezelést?

A néhány napot meghaladó kezeléseknél fontos, hogy ne hagyjon ki egy adagot sem, és csak orvosi felügyelet mellett hagyja el a készítményt! Erre azért van szükség, mert a szteroidok tartós, nagy dózisban történő alkalmazásakor mellékhatásként fellép a mellékvesekéreg működésének gátlása. Ha szteroid tablettákat három hétnél tovább szedünk, a mellékvese kortizol termelése gátlás alá kerül. Minél tovább tart a kúra, a hatás annál erősebb. A kortizol azonban fontos szerepet tölt be bizonyos élettani funkciók fenntartásában, mint pl.: a vérnyomás és a vércukorszint szabályozása. A szteroidok elhagyásakor a szervezetben kortizolhiány lép fel, és ennek heveny tünete a hirtelen vérnyomásesés, ájulás. A szervezetnek időre van szüksége, hogy a mellékvese mirigyei újra megfelelő mennyiségben termeljenek kortizolt a szervezet számára. Általánosságban elmondható, hogy három hétnél rövidebb kúra során nem figyelhető meg a mellékvese működés gátlása, de a gyógyszer leállítása előtt még ebben az esetben is kérje ki orvosa tanácsát!
Sajnos egyes pácienseknél az adagok csökkentésével a tünetek is szinte azonnal visszatérnek, vagyis a páciensnél szteroid függőség alakul ki. Ezen probléma esetén a kezelőorvos más gyógyszereket pl.: azathioprine alkalmazhat, hogy segítsen a szteroidok teljes elhagyásában.

Mi a Budezonid?

A Budezonid egy közelmúltban kifejlesztett, speciális tulajdonságokkal rendelkező szteroid, amelynek lokális felszívódása révén a mellékhatások jelentős része csökkenthető. Rendszerint enyhe vagy középsúlyos IBD-ben alkalmazzák. Az új készítmény alkalmazása akkor javasolt, ha az 5-amino-szalicilsav (5-ASA) nem bizonyul kellően hatékonynak az aktív gyulladás visszaszorítására. A különlegesen formulált tablettából a multimátrix (MMX®) technológiának köszönhetően a hatóanyag (budezonid) teljes egészében a vastagbélben szabadul fel, és a májbeli nagyfokú (90 százalékos) first-pass metabolizmusnak köszönhetően ott helyi hatást fejt ki. A budezonid erőteljes first-pass metabolizmusa miatt a szisztémás keringésbe kerülő gyógyszermennyiség oly csekély, hogy szisztémás glükokortikoid-hatások nem vagy alig lépnek fel. Sajnos más szteroidokhoz hasonlóan a budezonid sem alkalmas a remisszió hosszú távú fenntartására.

Szükséges betartanom bizonyos óvintézkedéseket szteroid kúra alatt?

 • Ha a kúra alatt Ön megbetegszik, sebészeti beavatkozásra van szüksége vagy megfertőződik, a szteroid adagjának növelésére lehet szükség. Ez azért szükséges, mert a szervezetnek több kortizolra van szüksége olyan állapotokban, amikor fokozott fizikai stressznek van kitéve. A mellékvese szupresszió a nagy dózisú szteroid-terápia befejezése után akár 6-12 hónapig is fennállhat, s két évbe is beletelhet, amíg a mellékvese működése újra tökéletes lesz, és a szervezet egyedül, gyógyszerek nélkül is képes megbirkózni pl. egy műtét okozta stresszel.
 • Mivel a szteroidok elnyomják az Ön természetes immunválaszát, fontos, hogy elkerüljön olyan embereket, szituációkat, amelyek esetében potenciális fertőzésveszélynek van kitéve (pl.: bárányhimlő, övsömör, kanyaró, tuberkulózis). Haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, ha érintkezett valakivel, aki a fent felsorolt állapotok valamelyikében szenved, mert ezek mindegyike súlyosan veszélyezteti egészségét!
 • Az elnyomott immunitás következtében még az enyhébb fertőzésekből (pl.: megfázás, torokfájás) is kialakulhatnak súlyosabb betegségek. Ha ezen állapotok elhúzódását tapasztalja, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Milyen egészségügyi információkról kell feltétlenül tájékoztatnom az orvosomat?

 • Fertőzések: Az orális szteroidok elnyomhatják a fertőzések tüneteit és egyidejűleg súlyosbíthatják azokat. Feltétlenül tájékoztassa orvosát, ha Önnek tuberkulózisa volt a múltban, vagy kapcsolatba lépett olyan személlyel, aki ebben a kórképben szenved!
 • Májproblémák: Amennyiben a máj nem funkcionál megfelelően, ez a szteroidok szintjének megemelkedését okozhatja a vérben.
 • Pszichiátriai zavarok: Tájékoztassa orvosát, ha Önt valamilyen mentális zavarral diagnosztizálták (pszichózis, depresszió, bipoláris zavar) vagy családjában előfordult hasonló egészségügyi probléma!
 • Ha a közelmúltban végzett műtétből származó sebe van, vagy éppen műtéti beavatkozásra vár. A szteroidok késleltethetik a sebgyógyulást.
 • Kórelőzményeit tekintve fontos megemlítenie a következő kórképeket: szívelégtelenség, szívroham, magas vérnyomás, cukorbetegség, epilepszia, glaukóma, csontritkulás, elhízás, gyomorfekély. A szteroidok miatt Ön ezen esetekben szorosabb obszervációra szorul. Cukorbetegek esetében a szteroidok megemelhetik a vércukorszintet így eddig szedett gyógyszereinek vagy inzulin adagjának beállítása szükségessé válhat.

Mikor forduljak azonnal orvoshoz?

A szteroidokat szedő betegeknek ritka esetekben sürgős orvosi ellátásra lehet szükségük. Azonal forduljon orvoshoz, amennyiben a következőket tapasztalja:

 • Ha mentális zavarokat észlel: depressziósnak vagy kifejezetten feldobottnak érzi magát, esetleg az említett szélsőségek között ingadozik a hangulata. Ha zavartságot, ingerlékenységet, súlyos szorongást érez, szuicid gondolatai vannak, vagy komoly alvási nehézségekkel (insomnia) küzd.
 • Ha allergiás reakciót tapasztal, beleértve: kiütést, viszketést, az arc, ajak, nyelv duzzanatát, nehezített légzést. Ezek az anafilaxiás sokk jelei lehetnek, azonnal hívjon mentőt!
 • Ha fájdalmat érez a csípőjében vagy az ágyékában (csontritkulás miatt előfordulhat spontán medencecsont-vagy combnyaktörés).

Mit tehetek, hogy csökkentsem a csontritkulás kockázatát?

A szteroidok befolyásolhatják a csontsűrűséget a csontépítő sejtek sebességének csökkentésével, amely csontritkuláshoz vezethet. Ennek súlyossága a kezelés dózisától és időtartalmától függ. Az ajánlások szerint a kúra ideje alatt és azt követően is érdemes D-vitamin és kálcium étrend-kiegészítőket szedni a csontépítés támogatására. A rektálisan alkalmazott terápiák (kúpok, beöntések, habok) és a budezonid kevésbé növelik az oszteoporózis kockázatát, mint az orálisan vagy intravénásan alkalmazott szerek.
Az egészséges csontozat fenntartásához számos életmód-változtatás is bevezethető, mint például: súlyzós edzés, kocogás, jogging és az alkoholfogyasztás korlátozása.

Milyen hatással van a szteroid a terhességre és a termékenységre?

Amennyiben Ön gyermekvállalást tervez vagy várandós, tájékoztassa róla kezelőorvosát! A szakemberek úgy vélik, hogy a terhesség alatt alkalmazott szteroid-terápia kevesebb veszélyt jelent a magzat számára, mint a kezeletlen betegség vagy a súlyos fellángolás állapota. A tanulmányok szerint a fogantatás és a kihordás ideje alatti aktív IBD növeli a kedvezőtlen kimenetelű terhességek (pl. spontán vetélés vagy a koraszülés) kockázatát. A vizsgálatok szerint a várandósság alatt szedett szteroidok kis kockázatot jelentenek a csecsemőre nézve. Mire a szteroidok átjutnak a placentán és elérik a magzatot, már kevésbé aktív vegyszerekké bomlanak. Az orvosok a várandós páciensek esetében előnyben részesítik a prednizolont és a metilprednizolont, mert hatékonyabb a lebomlásuk a méhlepényben, mint a betametazoné és a dexametazoné. Ha a várandós páciens napi prednizolon adagja legfeljebb napi 40 mg, valószínűleg semmilyen módon nem befolyásolja a magzat egészségét.

Befolyásolja a szteroid a férfiak nemzőképességét?

Az orvostársadalom kevesebb ismerettel rendelkezik a hosszú távú szteroid-kúrában részesült férfiak nemzőképességéről és annak gyermekeire gyakorolt hatásáról. Egy vizsgálat szerint a szteroidok reverzibilis (visszafordítható) csökkenést okozhatnak a hímivarsejtek számában és mozgékonyságában. Egy másik tanulmány azonban nem tárt fel ilyen összefüggéseket.

A szoptatás és a szteroidok

A szteroidokat általában biztonságosnak tartják a szoptató édesanyák számára. Bár a gyógyszer csekély mennyisége jelen lehet az anyatejben, a vizsgálatok nem találtak káros hatásokat a csecsemőkre nézve. Az ajánlások szerint a szoptató édesanyák – amennyiben különösen magas dózisú terápiában részesülnek – várjanak négy órát a készítmény bevétele és a táplálás között! Komolyabb probléma lehet, hogy a magas dózisú szteroidok az anyatej elapadását, a tejelválasztás leállását okozhatják.

Szteroidok és védőoltások

Amennyiben Ön szteroidokat szed, ajánlott elkerülni az élő, legyengített kórokozókat tartalmazó vakcinákat. Általában a szteroid-kúra megkezdése előtt három héttel és a terápia befejezése után három-hat hónappal alkalmazható élő kórokozós védőoltás. Amennyiben Önt IBD-vel diagnosztizálják, kezelőorvosa a védőoltásokkal kapcsolatos hiányosságok észlelése esetén immunizálhatja Önt még a kezelések megkezdése előtt.

Fogyaszthatok alkoholt szteroid kúra alatt?

Mivel a szteroidok önmagukban is hajlamosítanak a peptikus fekélyek kialakulására, a gyomorbántalmak, gyomorfekély nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő, amennyiben a páciens alkoholt fogyaszt a kezelés alatt.


A SZTEROIDOK MELLÉKHATÁSAI

A szteroidok mellékhatásai szisztémásak, azaz több szervrendszert egyszerre érintenek.

Amikor először kezdtek szteroidokat használni, gyakran jelentkezett egy olyan mellékhatás-tünetcsoport, amely ha­sonló volt a Cushing-szindróma kórképéhez: zsírlerakódás a vállon, a hason és az arcon, amitől a beteg „holdvilágarcúvá” vált. Vízvisszatartás, ami testszerte ödémát idézett elő, továbbá csontritkulás, a bőr sérülékenysége, akné, izomsorvadás. Mindezeket a változásokat a szteroidoknak nem a gyulladásra, hanem egyéb szervekre gyakorolt – nemkívánatos – mellékhatásai idézik elő.

A korszerűbb szteroidoknak, valamint az orvosok sokkal figyelmesebb megközelítésének köszönhetően ezek a súlyos mellékhatások ma már ritkák, bár még mindig előfordulhatnak olyanoknál, akik nagy adagban szednek szteroidkészítményt. Az időben észrevett mellékhatások visszafordíthatók.

Az új típusú szteroidoknak is vannak azonban bizonyos nem kívánt mellékhatásai

 • A vérnyomás emelkedése, amit a rövid kúrák is kiválthatnak.
 • Gyerekeknél a növekedés megtorpanása vagy lelassulása, ami a terápia befejezése után később rendszerint magától rendeződik.
 • Gyakori tünet a fokozott étvágy (annak ellenére, hogy a szervezet nem igényel több táplálékot, és ezért fennáll az elhízás veszélye).
 • Álmatlanság és nappali nyugtalanság, ingerlékenység is felléphet. Ezek jelentéktelen mellékhatások, melyek aggodalomra nem adnak okot.
 • A szemet érintő mellékhatások: zöldhályog, illetve – tartós szteroid használat esetén – szürkehályog kialakulásának kockázata.
 • A tartós használat a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenéséhez, ezáltal csontritkuláshoz is vezethet.
 • Pszichés változások: egyesek eufórikus lelkiállapotba kerülnek, vitalitásuk, munkabírásuk fokozódását tapasztalják, ami azonban a szteroid abbahagyásakor visszájára fordul. Legrosszabb esetben a szteroid használat paranoiára, súlyos depresszióra, öngyilkossági gondolatokra hajlamosít. (Ez azonban inkább csak azoknál valószínű, akiknél már korábban is jelentkeztek ilyen jellegű pszichés zavarok. Kétség esetén a szteroidok szedése előtt konzultáljunk orvosunkkal a lehetséges pszichés mellékhatások kockázatáról!)
 • Az epilepsziások görcsrohamai gyakoribbá vagy súlyosabbá válhatnak.
 • Ritkán gyomorfekély vagy egyéb emésztőrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek.
 • A bőr elvékonyodhat, az alatta lévő hajszálerek fala meggyengül, ami miatt a bőr sérülékenyebbé válhat, ill. terhességi csíkokhoz hasonló striák alakulhatnak ki rajta. Ez a szteroidos krémek, kenőcsök hosszas alkalmazásánál is gyakran fellépő probléma. Főleg az idősebb betegek fogékonyak erre a mellékhatásra.
 • A cukorbetegek egy részénél fokozódhat az inzulinigény. A cukorbetegségre hajlamos pácienseknél nő a betegség kialakulásának valószínűsége, de csak akkor, ha hosszú ideig szednek szteroidot.
 • A férfiak kis hányadánál impotencia léphet fel, de csak tartós szteroid használat következtében. Ez kezelhető, ilyen probléma esetén keressük fel orvosunkat. A nőknél a ciklus rendszertelenné válhat.
 • A szteroidok nagy dózisának ritka mellékhatásaként károsodhat a csípőcsont.

Mik a következmények?

Az egyéb szerveket érintő mellékhatások mellett van néhány olyan is, amely a szteroidok gyulladáscsökkentő hatásának következménye. Ilyenek a gyógyszer rövid ideig tartó szedése során is felléphetnek, ám korai stádiumban felfedezve szinte mindig megelőzhetők, kezelhetők, ill. visszafordíthatók.

 • Olykor a felületi sebek lassabban gyógyulnak, és könnyebben elfertőződnek a csökkent védekezőképesség miatt. Ez nem komoly probléma – csupán annyi a teendő, hogy a sebeket fertőtleníteni kell, tisztán kell tartani, és ha elfertőződik, időben orvoshoz fordulni vele.
 • Könnyebben alakulhatnak ki vírus-és gombafertőzések.
 • A fertőzések tünetei kevésbé lesznek nyilvánvalóak, mert a fertőzéssel járó gyulladást is csillapítja a szteroid.
 • A bárányhimlő és a kanyaró sokkal súlyosabb lehet, akár végzetessé is válhat, ha szteroidokat szedünk vagy szedtünk három hétnél tovább az utóbbi három hónapban. Erre nagyon oda kell figyelni!
 • Az elhúzódó szteroidos kezelés hatására nő a légúti fertőzések kockázata.
 • Az ún. élő vakcinával történő oltás problémákat okozhat, ill. az egyéb védőoltások megbízhatósága csökken. Védőoltás előtt ezért jelezni kell az orvosnak, ha szteroidot kapunk vagy kaptunk nemrégiben.
 • Azoknál, akiknek már volt tuberkulózisuk, a betegség visszatérhet.
 • A szteroidok csökkenthetik a fogamzásgátló spirál megbízhatóságát – a spirál ugyanis azáltal akadályozza meg a fogamzást, hogy a méhnyálkahártya enyhe gyulladását idézi elő.

A szteroidok biztonságos használata

Ha három hétnél tovább szedünk szteroidot, vagy nagyon gyakran kényszerülünk rövidebb szteroid-kúrákra, az alábbi módszerekkel védhetjük ki a súlyos mellékhatásokat.

 • Naponta mérjük meg testsúlyunkat. Ha váratlanul, egyik napról a másikra hízni kezdünk annak ellenére, hogy normálisan táplálkozunk, keressük fel orvosunkat, mert ez vízvisszatartás jele lehet.
 • Ha csípőtáji fájdalom lép fel, megduzzad a bokánk, izomgyengeséget tapasztalunk, vagy pattanásos lesz a bőrünk, szóljunk az orvosunknak!
 • Rendszeresen ellenőrizzük a vérnyomásunkat!
 • Szemünket is rendszeresen ellenőriztessük, hogy az esetleges szemet érintő, maradandó károsodással járó mellékhatásoknak időben elejét lehessen venni!
 • Gyerekeknél az orvos folyamatosan ellenőrizze, hogy növekedésük megfelelő-e!
 • Aktivitásunk ne csökkenjen – végezzünk minél több testmozgást, hogy megelőzzük a csontritkulást! Ne fogyjunk le túlzottan, mert a csontritkulás kialakulásában ez is kockázati tényező lehet! Csökkentsük a só bevitelt és az alkoholfogyasztást. Orvosunktól kérjünk beutalót csontsűrűség-mérésre (DEXA)! A klimaxot követően a szteroidot szedő nőknek javasolt a hormonpótló terápia (HPT), mert ez védelmet nyújt a csontritkulás ellen. Figyeljünk oda a megfelelő kálcium- és D-vitamin-bevitelre!
 • Ha állandó, rejtélyes eredetű hátfájást tapasztalunk, mindenképpen szóljunk orvosunknak, mert ez a csontritkulás tünete lehet. Nőhet a töréshajlam, ezért tájékoztassuk kezelőorvosunkat, ha esés következtében csonttörést szenvedünk – ebben az esetben a csontritkulás gyógyszeres kezelésére lehet szükség.
 • Keressük fel orvosunkat, ha túlságosan fáradékonyak vagyunk, vagy ha sokkal gyakrabban lép fel szomjúságérzet, vizelési inger – ezek cukorbetegségre utaló tünetek lehetnek.
 • A gyomor védelme érdekében tablettáinkat étkezés után vegyük be. Ha állandó gyomorpanaszaink vannak, segíthetnek a filmbevonatú, bélben oldódó tabletták.
 • Fekete, szurokszerű széklet esetén azonnal forduljunk orvoshoz – ez rendszerint a bélrendszerben fellépő vérzés jele.
 • Orvosunk engedélyével a napi szteroid-mennyiséget egyetlen reggeli dózisban vegyük be! Így a dózisok közötti aránylag hosszú idő arra készteti a szervezetet, hogy fenntartsa saját szteroid termelését – ezzel csökkenthető a mellékvese-gátlás, gyerekeknél pedig a nö­vekedési zavarok kockázata. Még biztonságosabb, ha a szteroidokat csak minden másnap vesszük be, bár ilyen adagolás mellett nem mindenkinél csökkennek a kívánt mértékben a tünetek. Feltétlenül beszéljünk orvosunkkal, mielőtt ezzel próbálkoznánk – előfordulhat, hogy az adagon módosítani kell!
 • A mellékvese-működés gátlása minden orvosi beavatkozás esetén kockázattal jár. Erről tájékoztatnunk kell orvosunkat, fogászunkat, vagy bárkit, aki sürgősségi ellátásban részesít bennünket – akkor is, ha a szteroid szedését már abbahagytuk, de még nem telt el két év.
 • Fertőzés, baleset: kérdezzük meg orvosunkat, mi a teendő, ha bármilyen fertőzést kapunk, vagy balesetet szenvedünk. Ilyenkor általában növelni kell a szteroid adagját.
 • Tájékoztassuk orvosunkat, ha valaha is volt tuberkulózisunk, mert ez kiújulhat!
 • Ha nekünk, ill. gyermekünknek nem volt kanyarója vagy bárányhimlője, kerüljük az érintkezést olyanokkal, akik ezen betegségek valamelyikében vagy övsömörben szenvednek – ez utóbbit is a bárányhimlő vírusa okozza. Ha mégis kapcsolatba kerültünk ilyen személlyel, azonnal forduljunk orvoshoz, mert sürgősen kezelést kell kapnunk a fertőzés ellen!
 • Ha bármilyen oltást kapunk, ne felejtsük el az orvost tájékoztatni, hogy szteroidot szedünk!
 • Ha a szteroid-kezelés három hétnél régebben tart, a készítmény szedését soha ne hagyjuk abba hirtelen, mert bizonyos mértékű mellékvese-gátlás máris kialakulhatott. Mivel szervezetünknek időre van szüksége ahhoz, hogy a mellékvese újra normálisan működjön, az adagot fokozatosan kell csökkenteni.
 • Az asztmások különösen vigyázzanak az allergénekkel és az asztmát kiváltó tényezőkkel minden olyan szteroid-kúra után, amely három hétnél tovább tart, ugyanis a tabletták tartós szedését, ill. a dózis csökkentését követően akár egy évig is fokozottan jelentkezhet a súlyos asztmás rohamokra való hajlam.

Források:

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/files.crohnsandcolitis.org.uk/Publications/Steroids.pdf

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/szteroidok_micsoda_hatasok/


https://vitalitasportal.com/gyors-felepules/gyulladascsokkento-kortikoszteroidok-tipusai-es-alkalmazasa/

https://vitalitasportal.com/allergia-es-asztma/a-szteroidok-biztonsagos-hasznalata-milyen-mellekhatasaik-lehetnek/

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.