Válassza az Oldal lehetőséget

A szex és az IBD

A szex és az IBD

A szexualitás a legtöbb ember életének fontos részét képezi, attól függetlenül, hogy éppen kapcsolatban élnek-e. Ha valaki Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosában (az IBD két fő formája) szenved, hamar megtapasztalja, hogy az élete számos területét befolyásolja az egészségügyi állapota. Az egyik ilyen lehetséges terület a szexuális élet.

A biztonságos nemi élet alapszabályai az IBD-s betegekre is érvényesek: a szexuális úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében javasolt az óvszer használata. A hormonális fogamzásgátló tablettát szedő IBD-s nők fokozott kockázatnak vannak kitéve a trombózis kialakulása szempontjából, ezért érdemes erről a nőgyógyásszal és a gasztroenterológussal is egyeztetni előzetesen.


Gyakori IBD-tünetek és a szexre gyakorolt hatásuk

Krónikus fáradtság

Nagyon gyakori tünet az állandó fáradtság, ami abból ered, hogy a hasmenés, fájdalmas görcsök, vérszegénység, étvágytalanság és a felszívódási problémák miatt a betegek gyengék lehetnek.

Ennek eredményeképpen a betegek túl fáradtak lehetnek a szexhez, főleg aktív időszakban, és talán még ahhoz is, hogy ezt elmagyarázzák. Fontos azonban, hogy lehetőség szerint igyekezzenek megbeszélni az aggályaikat a partnereükkel. Az egészséges emberek számára nehéz lehet megérteni, milyen kimerítő egy ilyen betegség. Gyakori fáradtság esetén érdemes orvossal egyeztetni a vitamin- és vaspótlásról, ha a tüneteket hiányállapot okozza. Ha a beteg estére fáradtnak érzi magát, érdemes lehet olyan napszakra időzíteni az intim együttlétet, amikor kevésbé kimerült.

Fisztulák, tályogok

Elsősorban Crohn-betegeknél alakulnak ki gyakran tályogok, fisztulák, vagy egyéb kórképekből hátramaradt hegesedések az intim területeken. Ezek a szövődmények kellemetlenek lehetnek, de ezen kívül nagyon fájdalmassá (vagy akár ideiglenesen lehetetlenné) is tehetik a szexet. Síkosító használatával a súrlódás okozta fájdalom csökkenthető a behatoláskor. Az anális szex elkerülendő, ha a végbélben szűkület, tályog, fisztula található. Fontos, hogy ezek az állapotok kezelhetők gyógyszeres vagy műtéti úton, ezért mindig ajánlott egyeztetni a kezelőorvossal.

Inkontinencia

Az IBD-s betegek egyik nagy félelme, hogy szex közben történik „baleset”. Még ha ez nem is fordul elő, a folytonos aggódás miatt a szexuális vágy hamar elmúlhat. Férfiak esetében ez akár erekciós nehézségekkel is járhat.

Szex előtt javasolt elmenni a mosdóba, mert a belek kiürítése segíthet csökkenteni ezen aggodalmat. Ezen kívül segíthet valamilyen hasmenés kezelésére szolgáló szer, pl. loperamid (Imodium) használata. Azonban nem minden IBD-s beteg szedheti ezeket a fajta gyógyszereket, ezért használatuk előtt feltétlenül egyeztetni kell a kezelőorvossal, de érdemes az inkontinenciát is megemlíteni.

A szexuális együttléteket tanácsos lehet arra a napszakra időzíteni, amikor a bélműködés kevésbé aktív a beteg tapasztalatai alapján.

Hasi fájdalom

Az IBD folytonos hasi fájdalmat és érzékenységet okozhat, ami bizonyos szexuális pozíciókban nem akadályozza a beteget, ezért segíthet a kísérletezés. Ha a beteg fél van felül, akkor ő tudja szabályozni a tempót és a behatolás mélységét. A kezelőorvos segíthet a megfelelő fájdalomcsillapító kiválasztásában, ugyanis bizonyos hatóanyagok (diklofenák, aszpirin, ibuprofen) nem alkalmazhatók gyulladásos bélbetegségekben.

Műtéti beavatkozások hatásai

Az IBD műtéti kezelése során gyakran kerülnek eltávolításra a vékonybél, vastagbél vagy végbél egyes részei. Ez bizonyos esetekben sztóma vagy J-pouch kialakítását eredményezi. A sztómás betegek aggódhatnak amiatt, hogy hogyan befolyásolja az állapotuk a kapcsolataikat. Minden beteg és minden kapcsolat más, ezért időbe telhet, míg a beteg és partnere hozzászokik az új helyzethez.

A sztóma kialakítása nem akadályozza a viselőjét az egészséges szexuális életben. Ha a sztóma megfelelően van rögzítve, akkor nem okozhat gondot semmilyen pozícióban. A zsákok ma már számtalan méretben, formában elérhetők, az általában használtnál diszkrétebb típus is választható, valamint készítenek textil takarózsákokat is.

Egy kutatás szerint a sztóma kialakítása után a páciensek libidója, szexuális vágya megnőtt, ennek valószínűleg az az oka, hogy a fentebb leírt tünetek egy részével már nem kell foglalkozniuk a betegeknek (pl. aggódás az inkontinencia miatt). Emellett viszont érzékenyebb lehet a hasfal vagy a végbéltájék, valamint módosulhat a medencetájéki szervek elhelyezkedése, ami kellemetlenebbé, fájdalmasabbá teheti a szexet.

Az 50 év feletti férfiak esetében a teljes vastagbéleltávolítás erekciós, ejakulációs nehézségeket okozhat. Ez érintheti az IBD-s betegeket is, akár műtét nélkül is, ám ez a probléma általában átmeneti.

Az anális szex

Egyelőre nincsenek tanulmányok arra vonatkozóan, hogy az anális szex hozzájárulhat-e a betegség fellángolásához. Arra vonatkozóan sincsenek hivatalos javaslatok, hogy mennyit érdemes várni egy bélműtéten követően az anális szexszel, de a kezelőorvost vagy a sebészt szükséges előtte megkérdezni.


Az IBD-ben használt gyógyszerek mellékhatásai

A legtöbb gyógyszer nincs a szexuális vágyra, libidóra és a teljesítményre hatással. A szteroidok azonban befolyásolhatják a szexuális kielégülést, hangulatingadozást és depressziót okozhatnak, ezáltal a szex iránti érdeklődés is csökkenhet. Ezen kívül hozzájárul a testsúly növekedéséhez és a holdvilág arc kialakulásához, emiatt a betegek kevésbé kívánatosnak érezhetik magukat. A kúra befejezése után ezek a tünetek néhány hét alatt enyhülni kezdenek. Egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, metotrexát) impotenciát okozhatnak. A metotrexát elővigyázatossággal alkalmazandó, ha valaki aktív szexuális életet él, ugyanis súlyos teratogén (magzatkárosító) hatása miatt a gyógyszer mellett létrejött terhességet meg kell szakítani. A gyermekvállalás időszakában tilos alkalmazni, és minden esetben gondoskodni kell a megfelelő védekezésről.

Egyes gyógyszereket (a vastag-, szigma- vagy végbél érintettsége esetén) a végbélen keresztül kell alkalmazni, ami lehet kúp vagy beöntés (klizma) formátumú is. Mivel ezt lefekvés előtt kell alkalmazni, és könnyen kifolyik mozgás hatására, így ez gondot okozhat a szexuális életben. Ha a szex utánra időzíti a beteg a beöntés, kúp használatát, akkor ez a kellemetlenség elkerülhető.

Érzelmi érintettség

Az IBD-s betegek egy része rossz testképpel él, pl. elégedetlenek a testsúlyukkal, zavarban vannak a műtéti hegeik, sztómájuk miatt. Nehezen érzik kívánatosnak magukat azok, akiknek rosszul működik a testük vagy nem elégedettek a kinézetükkel. Amiatt is sokan aggódnak, hogy hogyan fog reagálni a partnerük a változásokra, emiatt az önbizalmuk csökkenhet. Tartanak attól, hogy esetleg szex közben kell kimenniük a mosdóba vagy hogy kellemetlen szagok, hangok kísérhetik az aktust. Még a legjobb párkapcsolatban is előfordul, hogy a partner bántó dolgot mond vagy tesz, legtöbbször akaratlanul. Ez a betegség okozta érzelmi viharban rosszul érintheti a beteget.

A gyakori stressz, idegesség, depresszió miatt az IBD-ben szenvedőknek egyébként is javasolt, hogy pszichológus segítségét kérjék, de a terápia akkor is segíthet, ha a kapcsolaton belüli intimitás, kommunikáció sérült. Ebben az esetben egyéni vagy párterápia is megoldást jelenthet. Különösen férfiak esetében a depresszió a szex iránti érdeklődést is befolyásolja, akár impotencia is jelentkezhet, ilyenkor szintén érdemes szakembert felkeresni.

Intimitás

Egy kapcsolaton belül többféleképpen el lehet érni az intimitást. Nem feltétlenül szükséges a szexuális aktus, hogy élvezetben legyen része a pár tagjainak. Jó módszer lehet megegyezni a partnerrel abban, hogy amikor a hagyományos szex fájdalmat vagy kellemetlenséget okozna, inkább kísérletezzenek más módokon. Gyertyák, zene és aromaterápia mellett a masszázs is felérhet olyan élvezeti értékkel, mint maga az aktus. Az együtt fürdőzés is segíthet a párnak közelebb kerülni egymáshoz.

Ismerkedés IBD-vel

Az IBD-s betegeket gyakran elbátortalanítja az ismerkedéstől az állapotuk. Nem egyszerű eldönteni, egy új partnert mikor, hogyan, mennyire avasson be a részletekbe. Sok lényeges kérdés merül fel: még azelőtt érdemes elmondani, hogy közel kerülnének egymáshoz, vagy jobb megvárni, míg stabilabb lesz a kapcsolat? Mi lesz, ha nem tudnak együtt élni a partner betegségével?

Mielőtt ismerkedni kezdenének a betegek, javasolt, hogy először próbáljanak meg rendben lenni önmagukkal. Az ebből nyert önbizalom segít a párkeresésben, mert jó benyomást kelt.

Az, hogy valaki mennyire értékes és szerethető, nem egy testrész állapotától függ.

Forrás: crohnsandcolitis.org.uk

A szerzőről

Szendrei Blanka

Nagy-Szendrei Blanka vagyok, Miskolcon élek a férjemmel. Miközben dolgozom és egyetemre járok, próbálok együtt élni a Crohn-betegséggel. Szabadidőmben írok vagy kreatívkodom. Azért csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartom, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő betegek is megfelelő tájékoztatást kapjanak az állapotukról és a lehetőségeikről. És ami még fontosabb, hogy ne felejtsék el, az orvostudomány sem felejtette el őket.