Válassza az Oldal lehetőséget

A Mikrobiom Kezdeményezés

A Mikrobiom Kezdeményezés

Korábban már számos kutatás igazolta, hogy a baktériumok, vírusok és gombák milliói, melyek az emberi bélrendszerben élnek (vagyis a mikrobiom) kulcsfontosságú kapcsolatban állnak az IBD létrejöttével és kimenetelével. A mikrobiom komplexitásából fakadóan ezen organizmusok hatása és működése egyelőre nagyrészt ismeretlen, ugyanis összetétele napról napra, egyénenként változik.

2008-ban az amerikai Crohn & Colitis Alapítvány elindította a Mikrobiom Kezdeményezést, amelyben az Egyesült Államok legkiemelkedőbb IBD kutatói vettek részt, hogy megállapítsák, pontosan milyen mechanizmusok révén hat a bélflóra a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa kialakulására. A céljuk az volt, hogy olyan stratégiát dolgozzanak ki, amivel az újonnan szerzett tudást felhasználva akár kezelni, akár megelőzni tudják az IBD-t.

A kezdeményezés háttere

Mivel a bélbaktériumok többségét nem lehet laboratóriumi körülmények között tenyészteni, keveset tudunk az összetételükről és a funkciójukról az egészséges egyének esetében is, és ennél is kevesebbet tudunk az IBD-vel élők bélflórájának elváltozásairól. A jó és rossz baktériumok megkülönböztetése egy ilyen összetett és folyton változó környezetben nagy kihívást jelent a kutatók számára. A Mikrobiom Kezdeményezés úttörő szerepet tölt be a bélrendszer ökoszisztémájának megismerésében, ezzel elérhetővé téve olyan eszközöket, amelyek később az IBD kezelésében is hasznosak lehetnek.

Megalapítása óta több fázison ment át a kutatási program. A munka korai szakasza élvonalbeli eszközöket és technikákat eredményezett, amelyek segítséget nyújtanak az IBD-re ható baktériumok és vírusok meghatározásában. Ennek kulcsfontosságú szerepe van az első bélflórára ható terápiák kialakításában.

A kutatás jelenleg elért eredményei
  • Azonosítottak 171 olyan metabolitot, amelyek szintje eltér az IBD-sek szervezetében, és ezáltal szerepe lehet a kialakulásában vagy a fejlődésében. Biológiai tesztek segítségével vizsgálják, milyen hatással vannak ezek az elemek a gyulladásos folyamatokban, és milyen módon befolyásolja a bélfal öngyógyító képességét.
  • Különleges technikával létrehoztak egy olyan bélfal-modellt, amelyen bemutatták, hogy az azonosított metabolitok káros hatását csökkenteni tudják és el tudják érni a bélfal gyógyulását.
  • Létrehoztak egy olyan szűrőplatformot, amely segítségével könnyebben tudták tanulmányozni a gyulladásgátló vagy gyulladáscsökkentő funkcióval rendelkező vérsejtek kialakulását, melyek nagyon fontosak az IBD szempontjából. Számos olyan elemet fedeztek fel, amelyek befolyásolják az ilyen sejttípusok kialakulását.
  • A különböző mikrobiális anyagcsere útvonalak betegséget okozó szerepét géntechnológiával módosított baktériumok segítségével állapították meg, amelyek egy adott metabolikus szempontból hibásak. A génmódosított baktériumok hatását vizsgálták az IBD-s egerek esetében, ennek következményeként beazonosítottak három olyan metabolikus útvonalat, amelyek az IBD előidézőiként fontos szerepet játszanak.
  • Résztvevőket toboroztak, hogy egy kísérlet keretein belül megvizsgálják a bélbaktériumok különbözőségét a nyugati és vegán étrend, valamint a kizárólagos enterális táplálás esetén, amit gyakran alkalmaznak a Crohn-betegség kezelésére.

Mostanáig 41 olyan publikáció látott napvilágot, amelyek alapja a Mikrobiom Kezdeményezés, beleértve 6 olyan cikket, amit 2015-ben írtak.

A kezdeményezés résztvevői

Olyan kutatókból áll a csoport, akik az IBD-s betegek részhalmazait tanulmányozzák a populáció egészét tekintve (Crohn-betegség, colitis ulcerosa halmazai, posztoperatív fellángolások stb). A kutatók megosztják egymással a tudásukat, forrásaikat és mintáikat, hogy jobban megértsék, miként befolyásolja a mikrobiom az IBD hasonló vagy különböző eseteiben, valamint hogy beazonosítsák leghasznosabb mikrobiális biomarkereket. Részt vesznek többek között a Cornell Egyetem, a Pennsylvania-i Egyetem kutatói, valamint számos Washingtonból és Massachusetts-ből származó tudós is.

További célok

A mikrobióma-kezdeményezés megállapította, hogy az IBD-hez köthető mikrobiális közösségek eltérnek funkciójukban és eredményeikben. Ha sikerül megállapítani, mely elemeket lehet hatékonyan megcélozni, akkor közelebb kerülhetünk a bélflórára alapuló kezelési módszerek bevezetéséhez.

A Kezdeményezés továbbra is a múltbeli felfedezésekre épül, és első helyen a kutatás áll, amely a lehető legnagyobb potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy új, hatékonyabb kezelési lehetőségeket teremtsen az IBD-s betegek egészségének és életminőségének javítása érdekében.

Forrás: crohnscolitisfoundation.org

A szerzőről

Szendrei Blanka

Nagy-Szendrei Blanka vagyok, Miskolcon élek a férjemmel. Miközben dolgozom és egyetemre járok, próbálok együtt élni a Crohn-betegséggel. Szabadidőmben írok vagy kreatívkodom. Azért csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, mert fontosnak tartom, hogy a hozzám hasonló helyzetben lévő betegek is megfelelő tájékoztatást kapjanak az állapotukról és a lehetőségeikről. És ami még fontosabb, hogy ne felejtsék el, az orvostudomány sem felejtette el őket.