Válassza az Oldal lehetőséget

A Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség tünetei

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek (IBD) egyik típusa, amely a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával és fekélyesedésével jár, ezáltal súlyos hasmenést, hasi fájdalmat, felszívódási zavart és egyéb tüneteket okozva. Igaz, hogy jelenleg nincs a Crohn-betegség  végleges gyógyítására eszközünk, azonban a különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó tünetmentesség (remisszió) is elérhető.

A betegség típusos tünetei közé tartozik: a fogyás, hasi fájdalom, hasmenés és a visszatérő lázas állapot. A betegség tünetei szorosan összefüggnek összefüggnek azzal, hogy a tápcsatorna illetve bélszakasz mely része érintett a gyulladásban. A vékonybél bizonyos szakaszainak
gyulladása elsősorban fogyást és hasmenést valamint fontos tápanyagok felszívódási zavarát okozhatja
(vas, B12-vitamin, fehérje, stb.). A vastagbél érintettsége esetén inkább a véres székletürítés dominálja a tüneteket. A fájdalmat a gyulladt, kifekélyesedett bélszakasz rendellenes összehúzódása, görcse okozza. Ritkábban ugyan, de előfordulhat  a nyelőcső vagy a gyomor gyulladása is. A visszatérő lázas állapotokat a bélfal mélyebb rétegeibe hatoló baktériumok indukálják. A betegség lefolyása általában periodikusan hullámzó, amely során tünetmentes időszakok és fellángolások váltakoznak. A tünetmentes időszakot  (remisszió) relatív panaszmentesség, jó közérzet jellemzi. A visszaesés (relapszus) oka pontosan nem ismert, bél vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek (például reuma ellenes szerek), testi vagy lelki túlterhelés okozhatja, ilyenkor a panaszok visszatérnek, sokszor súlyosbodhatnak.

Mik a Crohn-betegség típusos tünetei?

A Crohn-betegség tünetei az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, és kialakulhatnak hirtelen, mindenféle figyelmeztető jel nélkül, vagy fokozatosan, apránként.

  • Hasmenés: A Crohn-betegségben kialakuló gyulladás következtében az érintett sejtek nagy mennyiségű vizet és sót választanak ki (szekretálnak). Mivel a vastagbél nem képes teljes mértékben felszívni ezt a folyadéktöbbletet, hasmenés alakul ki. A fokozódó görcsös alhasi fájdalom szintén hozzájárulhat a laza székletek kialakulásához. Enyhébb esetekben a széklet lazább és a szokásosnál gyakoribb székelés társul a betegséghez. A betegség súlyos formájában azonban naponta akár több mint egy tucatszor is lehet bélmozgás, befolyásolva az alvási periódust, továbbá a beteg napi életvitelét és rutin tevékenységeit.
  • Hasi fájdalom és görcsölés: A gyulladás és a kifekélyesedés a bél falának duzzanatát és idővel hegesedését vonhatja maga után. Ez befolyásolja a bélrendszer normális mozgását és fájdalmat, illetve görcsöket eredményezhet. A fájdalom lehet enyhe, közepesen súlyos, de súlyosabb esetekben akár émelygéssel, hányással is társulhat a betegség.
  • Vér a székletben: A gyomor-bélrendszeren áthaladó tápanyag a gyulladt szövetek vérzését eredményezheti, de a belek önmaguktól is vérezhetnek. Előfordulhat, hogy a WC-ben élénkpiros vért vesz észre, vagy sötétebb, emésztett vért talál széklettel elkeveredve, emellett szemmel nem látható vérzés is kialakulhat (okkult vérzés). A betegség súlyos formájában a vérzés nagyon gyakran erőteljes és folyamatosan fennáll.
  • Fekélyek: A Crohn-betegség a bél felszínén megjelenő kis, elszórt sebekként kezdődik, később ezek a sebek nagyobb fekélyekké alakulhatnak át, melyek mélyen behatolnak a belek falába. Emellett előfordulhat fekélyesedés a szájüregben is, ami hasonló az afta miatt kialakuló fekélyekhez.
  • Csökkent étvágy és fogyás: A hasi fájdalom és görcsölés, továbbá a belek falában kialakuló gyulladásos reakció csökkentheti mind az étvágyat, mind az emésztőképességet és a tápanyagok felszívódását.
  • Fisztulák vagy tályogok kialakulása: A Crohn-betegséggel járó gyulladás kis csatornákat hozhat létre a belek falában, amelyek átvezethetnek a környező szervekbe, a hüvelybe és a hólyagba. Ezeket fisztulának nevezik. A fisztulák gennyel teli üreg (tályog) kialakulásához is vezethetnek. A fisztula nyílhat a bőrfelszínre, gyakran a végbélnyílás körül – ebben az esetben ún. perianális fisztuláról beszélünk.
  • Egyéb tünetek: A súlyos Crohn-betegségben szenvedőknél jellemző lehet a visszatérő láz (mely két-három napon át fennáll), továbbá a krónikus fáradtság és kimerültség. Kialakulhatnak gyomor-bélrendszeren kívüli (extraintesztinális) szövődmények is, többek között ízületi gyulladások (artritisz), szemgyulladás, különböző bőrbetegségek, májgyulladás, illetve epeúti betegségek, epekövesség, vesekövesség. A Crohn-betegségben szenvedő gyermekeknél a fejlődés visszamaradhat, illetve a szexuális érés is lelassulhat.

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/311/a-crohn-betegseg

http://www.mccbe.hu/a-gyulladasos-belbetegsegekrol/mcrohn

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.