Válassza az Oldal lehetőséget

A Crohn-betegség szövődményei

A Crohn-betegség szövődményei

A Crohn-betegség nemcsak a kellemetlen és fájdalmas tünetei, hanem súlyos, akár életveszélyes szövődményei miatt is minél korábbi kezelésre szorul. A betegségnek alapvetően három megjelenési formája van: gyulladásos, sipolyozó és szűkületet okozó, melyek különféle következményekkel járhatnak.

A beleket érintő (gasztrointesztinális) szövődmények:

A gyulladás a bélüreg szűkületét okozhatja. Ennek gyanúja akkor merül fel, ha a beteg evés után 2-3 órával görcsös fájdalmat érez, ezt gyakran bugyborékoló bélhangok, loccsanások kísérhetik. Ezért fontos a rostszegény étrend. A bélfal savós hártyáját elérő gyulladásos folyamat más szervekre (pl. hugyhólyag, méh) vagy egészséges bélszakaszokra is ráterjedhet. A hártyák összetapadása miatt gyulladásos gomolyag keletkezik, mely a hasfalon át tapintható. Az is előfordulhat, hogy két bélszakasz egymással összenő. Az összetapadt üreges szervek között járat keletkezhet, melyet sipolynak (fistula) neveznek. Ezeken keresztül élettani vagy kóros folyadék halad át. Létezik a külvilág felé kivezető sipoly is, a végbélsipoly is ilyen.

  • Alultápláltság: A hasmenés, a hasi fájdalom és az alhasi görcsök miatt nehéz tartani a rendszeres,kielégítő étkezést, gátolt továbbá a tápanyagok felszívódása is.
  • Fekélyek: A krónikus gyulladás nyálkahártya-hiányhoz (fekélyhez) vezethet a gyomor-bélrendszer bármely területén, ideértve a szájat és a végbelet is. Tipikus esetben a vékonybél alsóbb szakaszai (terminalis ileum), a vastagbél, illetve a végbél területén figyelhetők meg a fekélyek. Előfordulhat azonban, hogy az emésztőrendszer teljes szakaszában kialakulnak.
  • Szűkületek: Ebben az esetben általában a vékonybélen keletkeznek olyan kötőszövetes szűkületek, melyek gyógyszeresen nem, csak sebészileg gyógyíthatóak.
  • Sipolyok (Fisztulák): A sipolyozó típus leggyakrabban a végbél környéki régióban okoz panaszt. A sipolyt másként fisztulának is nevezzük. Egyes esetekben fájdalmas csomó keletkezhet a végbélnyílás környékén, vagy a gát-tájon, melyek tulajdonképpen tályogok. Ezek fakadnak ki a külvilág felé sipolyok formájában. Máskor ilyen tályogok észlelhető jele nélkül keletkeznek sipolyok a végbélnyílás vagy a gát környékén.  A sipolyok belső vége gyakran a végbélben van, de ezeket a szájadékokat gyakran nem tudják kimutatni.

A kezelés megtervezéséhez a tályogok és sipolyok anatómiai tulajdonságainak ismerete nagyon fontos. Ehhez leggyakrabban mágneses rezonancia vizsgálatot (MR) vagy végbélen át végzett ultrahangos (UH) vizsgálatot alkalmaznak. Nagyon értékes információt ad a sebész által végzett manuális végbél vizsgálat, ennek előnye, hogy adott esetben a sebész a gyógyító beavatkozást is el tudja végezni. Ez leggyakrabban a feszítő tályogok megnyitását jelenti – sokkal jobb ugyanis, ha a sipoly kijáratát sebészeti metszéssel megfelelően meg tudjuk határozni, és nem magától talál utat esetlegesen létfontosságú szerveket érintve.

A sipolyozó Crohn-betegség egy speciális típusa az, amikor a végbél és a vagina között képződik. A kezelés szempontjából fontos megkülönböztetni az úgynevezett egyszerű, és a komplex sipolyokat. Egyszerű sipolynak nevezzük azokat a fisztulákat, melyeknek csak egy nyílásuk van, nem tályogból erednek, nem érintik a hüvelyt, nem járnak a végbél gyulladásával, és a felületes szöveteket érintik. Azokat a sipolyokat, amelyek a fenti tényezők közül egyet is teljesítenek – komplex sipolyoknak nevezik. A két kategória kezelési stratégiája gyökeresen különbözik. Az egyszerű sipolyokat sebészileg vagy antibiotikummal kezelhetők, a komplex sipolyok viszont sebészi ellátást és erélyes gyógyszeres kezelést tesznek szükségessé.

  • Anális fissurák: A vastagbél vagy a végbélzáró gyűrű körül repedések alakulhatnak ki (ezeket anális fissuráknak nevezik), amik nagyon könnyen elfertőződhetnek. A fissurák gyakran fájdalmas székletürítést eredményeznek.
  • Bélelzáródás: A Crohn-betegség a bélfal teljes vastagságát érinti. Idővel a bélfal egyes részei a folyamatos hegesedés következtében megvastagodnak, beszűkülnek, ami megakadályozza a béltartalom áthaladását a megbetegedett bélszakaszon keresztül. Bizonyos esetekben műtétileg kell az érintett bélszakaszt eltávolítani.
  • Vastagbéldaganat:A Crohn-betegség fokozza a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A fokozott kockázat ellenére a gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek 90 százalékánál sohasem alakul ki daganatos megbetegedés.

A beleken kívüli (extraintesztinális) szövődmények:

Az emésztőrendszeren kívül más szerveket is érinthet a betegség. Ezeknek a tünetei akár évekkel megelőzhetik a fájdalmas bélpanaszok megjelenését, s időnként több problémát okoznak, mint maga a bélgyulladás. A leggyakoribb panasz az ízületi gyulladás. A térd, a boka, a csípő és a könyökizület fájdalmassá válik, megduzzad. A máj társuló gyulladását a májenzimek értékének növekedése jelzi, melyről a laboratóriumi leletek tanúskodnak. A Crohn betegség ezenkívül epekövességre is hajlamosít. Az anyagcsere folyamatok megváltozásával összefüggésben gyakori szövődmény avesekövesség (oxalátkő) is. A bőrtünetek közé tartozik az erythema nodosum (fájdalmas, vörös, nem kifekélyesedő csomó, leggyakrabban a láb feszítő felszínén) és a pyoderma gangrenosum (gyorsan terjedő, gennyes váladékkal borított fekélyes elváltozás). A szájnyálkahártyán, az ínyben gyakoriak az aftaszerű elváltozások. Előfordulhatnak szemet érintő gyulladásos szövődmények is. A fokozott trombózis-hajlam a krónikus gyulladás következménye.

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/312/a-crohn-betegseg-szovodmenyei

http://www.mccbe.hu/a-gyulladasos-belbetegsegekrol/mcrohn

http://ibdoktor.hu/ibd/crohn-betegsegem-van-mi-ez-a-betegseg

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.