Válassza az Oldal lehetőséget

A Crohn-betegség és a dohányzás

A Crohn-betegség és a dohányzás

HOGYAN HAT A DOHÁNYZÁS A CROHN-BETEGSÉGRE?

Számos vizsgálat alapján a felnőtt Crohn-betegek fele, vagy több mint fele volt dohányos a diagnózis felállításakor. Ez arra utal, hogy a dohányos emberek nagyobb valószínűséggel lesznek Crohn-betegek, mint azok, akik nem dohányoznak.


A kutatás azt is kimutatja, hogy a dohányzás súlyosbíthatja a Crohn-betegséget. A dohányos Crohn-betegek azt tapasztalhatják, hogy:

  • tüneteik súlyosabbak és komolyabb komplikációk léphetnek fel, mint például szűkületek és fisztulák;
  • több a fellángolás;
  • több szteroidra és erősebb gyógyszerekre van szükségük, például immunszupresszánsokra és biológiai szerekre.
  • Ezek a gyógyszerek a dohányosoknál néha nem bizonyulnak olyan hatékonynak;nagyobb valószínűséggel igényelnek sebészeti beavatkozást;
  • nagyobb a valószínűsége annak, hogy vissza kell térniük további sebészeti beavatkozásokra.


Néhány vizsgálat feltárta, hogy a dohányos nők esetében nagyobb a Crohn-betegség kialakulásának és a sebészeti beavatkozás szükségességének valószínűsége, mint a dohányos férfiak esetében. Kimutatták továbbá, hogy a dohányzás összefügg a betegség elhelyezkedésével. A dohányosoknál gyakoribb a Crohn-betegség a vékonybélben, mint a vastagbélben. Ennek oka a vékony- és vastagbél funkcióinak alapvető különbségében keresendő.


HOGYAN BEFOLYÁSOLHATJA A DOHÁNYZÁS A CROHN-BETEGSÉG KIALAKULÁSÁT?


A kutatók máig nem tárták fel ennek mechanizmusát, de számos elmélet létezik a kérdéssel kapcsolatban. A dohányfüst több mint ezer különféle vegyi anyagot tartalmaz, többek között nikotint, szén-monoxidot és szabad gyököket.  A dohányzás számos lehetséges módon gyakorolhat hatást a belekre: csökkentheti a belek védekezőképességét, csökkentheti a belek vérellátását, vagy változásokat idézhet elő az immunrendszerben, amely gyulladást eredményez.


MI A HELYZET A PASSZÍV DOHÁNYZÁS KOCKÁZATAIVAL?


A passzív dohányzás Crohn-betegségre gyakorolt hatásával kapcsolatos vizsgálatok nem jutottak egyértelmű eredményre. Némely vizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy a passzív dohányzásnak kitett gyermekek és magzatok esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a Crohn-betegség. A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermeket fenyegető kockázatok miatt senkinek sem ajánlott, függetlenül attól, hogy az illető Crohn-beteg -e vagy sem.


HA DOHÁNYOS VAGYOK, ÉRDEMES LESZOKNOM?


Mind a kutatás, mind pedig az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy a dohányzásról való leszokás jótékony hatást gyakorol a Crohn-betegekre.


A Crohn-betegségre vonatkozó terápiás javaslatok kifejezetten ajánlják, hogy a beteg mihamarabb hagyjon fel a dohányzással.


A nem dohányzó páciensek megfigyelése során  a Crohn-betegség enyhébb formája volt tapasztalható.
Ha valaki már egy éve abbahagyta a dohányzást, a fellángolás valószínűsége azonos mértékű lehet, mint egy olyan betegnél, aki soha nem dohányzott. Egy tanulmány kimutatta, hogy a dohányzást továbbra is folytató betegek kétszer nagyobb valószínűséggel esnek relapszusba, mint azok, akik leszoktak a dohányzásról.


A dohányzó páciensek körében több esetben van szükség a  gyógyszeres terápiára erősebb formáira, mint például kortikoszteroidokra és immunszupresszáns gyógyszerekre.
A dohányzást elhagyó betegeknél kevésbé valószínű, hogy ismételt sebészeti beavatkozásra lesz szükség, mint azon betegek esetében, akik a műtét után továbbra is dohányosok maradnak.


Már a dohányzás mértékének csökkentése is pozitív hatást gyakorolhat az Crohn-betegség tüneteire. Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy az erős dohányosoknál többször fordul elő szűkület és nagyobb valószínűséggel kerül sor reszekcióra, mint a kevesebbet dohányzó betegtársaiknál. Mindezek alapján arra lehet következtetni, hogy a dohányzás mennyiségének csökkentése is segíthet, bár a dohányzás teljes elhagyásával érhető el a legjobb eredmény. Tehát, még az enyhe dohányos Crohn-betegeknél is aktívabb betegség figyelhető meg és nagyobb arányban igényelnek kórházi kezelést, mint nemdohányzó társaik.


Forrás:
http://www.ibdclinic.ca/ibd-and-lifestyle/smoking-and-ibd/smoking-and-crohns-disease/

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.