Válassza az Oldal lehetőséget

A colitis ulcerosa és a dohányzás

A colitis ulcerosa és a dohányzás
HOGYAN BEFOLYÁSOLJA A DOHÁNYZÁS A COLITIS ULCEROSÁT?

A kutatási eredmények és felmérések szignifikánsan azt mutatják, hogy a colitis ulcerosa ritkább esetben fordul elő a dohányosoknál, mint a nemdohányzók körében, sőt gyakori jelenség, hogy az előtte egészséges pácienseknél, pont a dohányzás elhagyásakor alakul ki a betegség.


Ez arra enged következtetni, hogy a dohányzás késleltetheti, vagy megakadályozhatja a betegség kialakulását, valamint csökkentheti annak súlyosságát. Léteznek tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a dohányzó páciensek általában a betegség „enyhébb” formájától szenvednek. Továbbá egyes felmérések arról számolnak be, hogy a kórházi kezelés szükségessége, az orális szteroidok és immunszupresszív szerek alkalmazása, valamint a kolektómiára szoruló betegek száma, mind alacsonyabb rátájú a dohányzó betegeknél.

Azonban nem minden tanulmány ért egyet abban, hogy a dohányzás előnyös lehet a betegség progressziójában. Egy kutatásban például feltárták, hogy a dohányzó colitises betegeknél nagyobb a kockázata az ízületi és bőrproblémák, – mint extraintesztinális tünet – kialakulásának.


Általánosságban az egészségügyi  szakemberek úgy vélik, hogy a dohányzás veszélyforrásai és egészségügyi kockázatai jelentősen meghaladják a colitises betegeknél tapasztalható előnyöket, így mindenkit arra buzdítanak, hogy lehetőleg mihamarabb hagyjanak fel vele, függetlenül attól, hogy IBD-ben szenvednek-e vagy sem.


MI OKOZHATJA  A DOHÁNYZÁS MEGELŐZŐ ÉS VÉDŐ SZEREPÉT A CU-BAN?


A kutatások ellenére továbbra sem tisztázott a  dohányzás protektor mechanizmusa a betegségben, de úgy gondolják, hogy a dohányfüstben lévő számtalan vegyi anyag közül a nikotin lehet az, amely ezt a hatást fejti ki.
A klinikai tapasztalat az, hogy a CU-ban szenvedő pácienseknél a vastagbél leszálló ágában és a végbélben vékonyabb a nyálkahártya réteg, mint az egészséges embereknél. Lehetségesének tartják, hogy a nikotin képes fokozni a nyáktermelődést ezen a területen. A nikotin ezen felül képes elnyomni az immunrendszer működését és ezáltal megelőzni a gyulladás kialakulását. Egy másik elmélet szerint a nikotinban található nitrogén-monoxid csökkenti a simaizom összehúzódását a vastagbélben, ezáltal mérsékelve a – betegség egyik fő tünetének számító – sürgető székelési ingert.

A nitrogén monoxid biológiai hatásairól és előnyeiről bővebben: Wikipedia


HA DOHÁNYOS VAGYOK, ÉRDEMES LESZOKNOM?


Ennek fényében felmerülhet a kérdés a betegekben, hogy hagyjanak-e fel a dohányzással, vagy éppen ellenkezőleg – amennyiben nem dohányosok – szokjanak-e rá a tüneteik enyhítése érdekében? Azonban nem minden, az IBD és dohányzás kapcsolatát vizsgáló tanulmány jutott arra a konklúzióra, hogy a dohányzás javíthatja a betegek állapotát. Ráadásul a dohányzás számtalan egészségügyi kockázatot hordoz magában, mint például:  a krónikus hörghurut, rákbetegségek, szívbetegségek kialakulása. Ezeket mérlegelve a szakemberek egyáltalán nem ajánlják a dohányzást, mint alternatív terápiás lehetőséget, még a CU-ban szenvedő betegek számára sem.


SEGÍTHET-E A NIKOTIN TERÁPIA A CU-BAN SZENVEDŐ BETEGEKNEK?


Számos tanulmány vizsgálta a nikotintapaszok, nikotintartalmú rágógumik hatását a CU kezelésében. Enyhe vagy közepesen súlyos colitis ulcerosa esetén úgy tűnik a nikotintapaszok és a nikotintartalmú rágógumi, egyes esetekben enyhíthetik a tüneteket. Bár hivatalosan publikált kutatások még nem vizsgálták, de az elektromos cigaretta, mint alternatív nikotin beviteli eszköz is segítséget nyújthat, a dohányfüst legtöbb káros mellékhatását kiküszöbölve.

Azonban nem mindenki tolerálja jól a nikotint. A vizsgálatok során nikotin terápiában részesült egyes páciensek (valószínűleg a vizsgálatot megelőzően nemdohányzók) olyan mellékhatásokról számoltak be, mint a bőrgyulladás, hányinger, fejfájás vagy alvászavar. Bár a kutatások azt találták, hogy a nikotin enyhítheti a tüneteket a betegség aktív szakaszában, ugyanakkor fenntartó terápiás szerként, a relapszus megelőzésében hatástalannak bizonyult. Az eredmények továbbá azt is kimutatták, hogy a nikotin kevésbé hatékony a hagyományosan alkalmazott gyógyszeres terápiákkal szemben, mint az aminoszalicilátok és szteroid készítmények.


Forrás:
http://www.ibdclinic.ca/ibd-and-lifestyle/smoking-and-ibd/smoking-and-ulcerative-colitis/

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.