Válassza az Oldal lehetőséget

A CU és a CD közötti különbségek

A CU és a CD közötti különbségek

Nem véletlen, hogy a gyulladásos bélbetegségek (IBD) két típusát egy közös gyűjtőfogalommal illették, hiszen számos hasonlóság mutatkozik a két betegség között. Ugyanakkor az elsőre hasonlónak tűnő Crohn-betegség és colitis ulcerosa jelentős eltérésekkel rendelkezik, főként a kialakulásuk helye és a tüneteket okozó elváltozások jellege tekintetében.

Hasonlóságok az IBD két válfaja között:

Mindkét betegségre jellemző, hogy periodikus visszaeséssel jár, tehát a tünetmentes időszakok (remisszió) és fellángolások (flare-ek, relapszusok) váltakoznak, amelynek gyakorisága egyéni, illetve állapotfüggő. A betegség fellángolásakor a bél súlyos gyulladásban áll, majd ezt egy diszkomfort érzet nélküli, remissziós szakasz követi.

Mindkét betegségnél előfordulhat, hogy az emésztőrendszeren kívül is okoz tüneteket, így például érintheti az ízületeket, szemet vagy a bőrt is. A Crohn-betegség egyik kezdeti tünete lehet a neurológiai vagy pszichiátriai panaszok megjelenése.

Lényeges különbségek a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa között:

Kialakulás helye:

 • A colitis ulcerosa kizárólag a vastagbélben és a végbélben jelenik meg.
 • A Crohn-betegség az emésztőrendszer teljes hosszát érintheti a szájtól egészen a végbélig.

Megjelenés:

 • A colitis ulcerosa esetében a gyulladás állandó, leggyakrabban a vastagbél egy pontját érinti, illetve a gyulladásos tünet a Crohn-betegséggel ellentétben kevésbé súlyos.
 • Ezzel szemben a Crohn-betegségnél a gyulladás nem egy lokális, összefüggő területen jelentkezik az emésztőrendszerben, illetve a gyulladás nem egyenlő mértékben jelentkezik a belek és a belső szervek felületén. Egyes helyeken súlyosabb, máshol kevésbé gyulladt területek figyelhetők meg.

Típusok:

 • Colitis ulcerosa esetén különíthetők el különböző altípusok, a betegség osztályozása gyulladás helye szerint történik.
 • A Crohn betegégnek azonban 3 fenotípusa is megkülönböztethető. Létezik gyulladásos, sipolyképző és szűkületet okozó típus. Habár a  ugyanannak a betegégnek a különböző változatairól van szó, ezen típusokhoz mégis más domináns tünet társul.

Gyulladás jellege:

 • A fekélyes vastagbélgyulladás tünete a felszíni gyulladás, vagyis a gyulladás csak a vastagbél felső szöveteit, illetőleg a nyálkahártyát érinti
 • A Crohn-betegség gyulladásos tünete a külső és belső szöveteket is érintheti. A gyulladás okozta fekélyek a szövetek mélyebb rétegeibe is behatolnak, akár a teljes szövetrészt is átfúrhatják.

Sebek:

 • Colitis ulcerosában szenvedő betegeknél ritka a sebek vagy a sérült felületek kialakulása. Nem általános jelenség a fekély, a gyulladt sejtek és a sebek jelenléte
 • Crohn-betegség esetében gyakori az egy-egy helyen jelentkező seb vagy felszíni elváltozás, gyakran az orvosok ezen sebek alapján diagnosztizálják a betegséget

Tünetek:

 • Fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek általános tünetei között szerepel az szúró alhasi fájdalom, legtöbbször a baloldalon, emellett gyakori tünet a véres széklet/hasmenés megjelenése is.
 • A Crohn-betegek ezzel ellentétben, jellemzően a jobb oldali hasi tájékon éreznek fájdalmat. Sajnos az ő betegségük több tünettel is járhat, ilyenek a fekélyesedés, sipolyok, fisztulák, szűkületek kialakulása vagy a bélelzáródás.

Szövődmények:

 • Colitis ulcerosában szenvedőknél leggyakoribb szövődmény a vérzés és a folyamatos vérvesztés indukálta vashiányos vérszegénység

 • A Crohn-betegségre egyes típusaiban gyakran megjelenő szövődmények közé tartozik az érintett bélfal elvékonyodása, sipolyok és tályogok kialakulása.

Érintettek kora:

 • A colitis ulcerosa a 30-40 éves korosztály körében a leggyakoribb.
 • A Crohn-betegség előfordulása jellemzően a 18-35 évesek körében alakul ki.

Operáció:

 • A Colitis ulcerosában szenvedő betegek 25-40%-ánál műtéti beavatkozásra lehet szükség. Sokan a műtétet követően akár teljesen panaszmentessé válhatnak, bár a korábbi gyógyszeres kezelések szövődményeinek terhét továbbra is viselik.
 • A Crohn-betegségben szenvedő betegek nagyjából 75%-a esik át operáción. Az ő esetükben gyakran több műtét is szükséges. Ilyenek a fekélyesedett részek, szűkületek kimetszése, tályogok megnyitása, sipolyok fonalazása.

Sztóma:

 • Sok colitis ulcerosában szenvedő beteg esik át teljes béleltávolító műtéten. Ez végleges sztómát jelent. A teljes vastagbél eltávolítását követően az ileosztóma vagy az ileoanaális pouch kialakítása jelent végleges megoldást.
 • Crohn-betegeknél kevésbé gyakori a végleges sztóma kialakítása, esetükben az ideiglenes ileosztóma jelenthet áthidaló megoldást a sérült és operált bélszakaszok tehermentesítésére.

Mi a közös?

Mindkét betegséget az immunrendszer működésének zavara okozza, amelynek pontos folyamata máig sem feltárt. A megbetegedések túlnyomóan kamaszoknál, vagy fiatal felnőtteknél alakulnak ki és azonos arányban érintik a nőket és férfiakat egyaránt. A tünetek specifikusak lehetnek minden egyes beteg esetén.

Forrás: ibdkoktor.hu

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.