Válassza az Oldal lehetőséget

A bélflóra szerepének vizsgálata a biológiai terápiák hatásának előrejelzésében

A bélflóra szerepének vizsgálata a biológiai terápiák hatásának előrejelzésében

A uBiome kutatási partnerprogramot indított a Louisville-i Egyetemi Klinikával Kentuckyban, hogy feltérképezze a bél mikrobiom (bélflóra) viselkedését, mint az IBD-ben szenvedő betegek biológiai terápiára adott klinikai válasz potenciális előrejelzőjét. A vizsgálat kifejezetten az újabb biológiai szerekre koncentrál, mint például az Entyvio (vedolizumab) vagy a Stelara (ustekinumab).

A partnerséget két orvos vezeti: a Gastroenterology Fellow és az IBDWatch weboldal alapítója, Dr. Brandon Wuerth, és a Louisville-i Egyetem IBD centrumának igazgatója, az Illinois-i Egyetem gyulladásos bélbetegségekkel foglalkozó programjának professzora és igazgatója, Dr. Gerald Dryden.

„ Ez a tanulmány lehetőséget ad arra, hogy a jövőben személyre szabottabb megközelítést alkalmazhassunk a terápia kiválasztásában, ezzel javítva a kezelések eredményességét. Büszkék vagyunk arra, hogy támogatjuk a Wuerth és a Dryden küldetését, hogy feltárják a bélbaktériumok szerepét az IBD terápiákra adott klinikai válaszban ”- mondta Dr. Jessica Richman, az uBiome társ-alapítója és vezérigazgatója.

A tanulmány hipotézise, hogy ha képesek vagyunk feltárni a bélben élő baktériumok klinika válaszreakcióit azt illetően, hogy a beteg hogyan reagál egy adott gyógyszerre, akkor ezek a változók még a kezelés megkezdése előtt elemezhetők. Ha a bélflóra valóban előrejelzőként működik, akkor egy bizonyos szer alkalmazása előtt mikrobióma tesztet lehet végezni, ami segítséget nyújthat abban, hogy az adott páciens számára a kiválasszuk a leghatékonyabb terápiát.

A tanulmány több klinikai adatot tervez összegyűjteni és elemezni, beleértve: a kikérdezéses vizsgálaton alapuló szubjektív panaszokat, a betegek C-reaktív protein szintjét, a széklet-calprotectin szintet, az endoszkópos vizsgálatok eredményeit, továbbá a kórházi kezelések számát és, hogy a betegeknél a hány alkalommal volt szükséges szteroid kezelés.

A kutatók hat hónapon keresztül tervezik a bélflóra változásainak elemzését, majd az eredmények összehasonlítását azon páciensek között, akiknek a vizsgálati idő alatt a betegségük aktív volt, vagy fellángolást produkáltak, szemben azokkal, akik remissziós szakaszban voltak ezen időperiódus alatt. Az eredményektől azt remélik, hogy segítenek feltárni a bél mikrobiom változása és az IBD kialakulása vagy fellángolása közötti kapcsolatot.

“Nagy megtisztelés és örömünkre szolgál a közös munka a uBiome munkatársaival, akik igazi úttörőnek számítanak a gasztrointesztinális mikrobióma feltérképezésében, hogy megvizsgáljuk, a mikrobiom képes-e előre jelezni az IBD-ben szenvedő páciensek, biológiai kezelésekre adott reakcióját. Ez javíthatja a betegek kezelésének eredményességét és segíthet csökkenteni a kezelések általános költségeit” – mondta Wuerth.

Források:
IBD News Today

A szerzőről

Bodonyi Sándor Zsolt

Bodonyi Sándor Zsolt vagyok. Foglalkozásom szerint ápoló, kezdő webdesigner és 3 éve CU beteg. Sokunkhoz hasonlóan a diagnózisom kézhezvétele után eléggé megijedtem. Az első hónapokban rengeteget kutattam a Neten, és kétségbeesetten próbáltam a lehető legtöbb információt összegyűjteni az állapotommal kapcsolatban. Már ekkor úgy találtam, hogy a fellelhető adatok elszórtan állnak rendelkezésre, továbbá, hogy a legfrissebb kutatási eredmények csak külföldi szaklapokban és tudományos publikációkban olvashatók. Ekkor döntöttem úgy, hogy szeretnék létrehozni egy folyamatosan frissülő információs portált IBD-s betegek számára, amely csokorba szedi a legalapvetőbb információkat és igyekszik tájékoztatni a legújabb trendekkel kapcsolatban is. Hiszem, hogy a megfelelő informáltság és tudatosság segítséget nyújthat abban, hogy bármelyikünk eredményesebben menedzselhesse a kórkép progresszióját a személyes életében.